Wordt straatverlichting op afstand regelen de toekomst?

Philips meldt dat zijn geavanceerd beheersysteem is opgenomen in een grootschalige test voor LED-straatverlichting en de bijbehorende tests voor onderhoud op afstand.

Trefwoorden: #City Touch, #LED, #op afstand regelen, #Philips, #straatverlichting

Lees verder

nieuws

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET.BE - De stad Luik en de netwerkbeheerder GRD RESA, zetten hiermee de trend voort om te innoveren in openbare verlichtingsprojecten.

Concreet houdt het project in dat er twee wegen in Jupille zijn uitgerust met de testapparatuur van Philips CityTouch, met name rue de Pilzen en rue des Coquelicots. Gelijkwaardige systemen van twee andere leveranciers zijn ook in deze test opgenomen.

Deze test past in een breder ‘Smart City’-plan. De stad en RESA willen de eerste in de regio zijn die kiezen voor een geavanceerd systeem voor het beheer voor stadsverlichting.

Het is de bedoeling om zowel de zichtbaarheid, als het veiligheidsgevoel van de bewoners en de gebruikers van wegen te verbeteren; als ook het openbare verlichtingsnetwerk goedkoper, groener en slimmer te maken.

Het CityTouch-systeem is een oplossing die energie bespaart, minder onderhoud vergt en de straten veiliger maakt voor inwoners. Het verhoogt de connectiviteit van de gemeente en haar bewoners.

De combinatie van LED-technologie en beheersoftware maakt het mogelijk om de infrastructuur efficiënter te beheren, terwijl inwoners profiteren van minder storingen en veiligere en beter verlichte straten.

Het systeem is eenvoudig te installeren, te programmeren en efficiënt te bedienen. Het vereist geen extra investeringen of aanpassingen van de bestaande infrastructuur. Straatlampen van alle leveranciers kunnen in één netwerk met elkaar verbonden worden waardoor bestaande investeringen beschermd blijven.

Met de draadloze ‘plug-and-play’ mogelijkheden is er geen nieuwe bekabeling nodig. Werkzaamheden op locatie zijn niet nodig. Het gehele systeem kan veilig op afstand worden geregeld en beheerd via elke webbrowser.

Dit slimme systeem zorgt dus niet alleen voor lagere programmeerkosten per armatuur, maar verkort ook de inbedrijfstellingstijd van dagen naar slechts enkele minuten.

Een ingebouwde mobiele chip zorgt er voor dat iedere straatlamp een uniek identificatienummer heeft en direct kan ‘samenwerken’ in een netwerk. De lampen werken onafhankelijk, maar kunnen dus ook onderling met elkaar verbonden worden.

De communicatie onderling vindt plaats via het 2G-netwerk en de bediening werkt via een interface met het internet. De straatverlichting kan daardoor heel eenvoudig op afstand geregeld worden.