Provincie Antwerpen heeft nieuwe incubator voor kennisintensieve start-ups

POM Antwerpen, provincie Antwerpen en UAntwerpen openen incubator Darwin op Wetenschapspark in Niel. Een nieuwe incubator voor kennisintensieve start-ups.

Trefwoorden: #Darwin incubator, #environmental sciences, #IT, #life sciences, #POM Antwerpen, #start-up, #UAntwerpen

Lees verder

Techniek

( Foto: © POM Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel is incubator Darwin officieel geopend door Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters, gedeputeerde voor Economie en Innovatie Ludwig Caluwé en de rector van UAntwerpen Alain Verschoren.

In het nagelnieuwe gebouw kunnen pre-starters, starters en spin-offs terecht die actief zijn in IT, life en environmental sciences. Ze beschikken er over flexplekken of modulaire kantoor- en laboruimte, krijgen administratieve ondersteuning en doen beroep op de kennis en expertise van UAntwerpen en een netwerk aan specialisten.

De slimme combinatie van kennisclustering, inspirerende architectuur, professionele ondersteuning en een vlotte bereikbaarheid op de as Antwerpen-Brussel, is uniek voor Vlaanderen.

Incubator Darwin bestaat uit 1.500 m² aan flexibele, bemeubelde kantoor- en laboruimtes en 900 m² aan gemeenschappelijke faciliteiten zoals een lunchcorner, vergaderruimtes en een auditorium. Starters kunnen daar terecht aan een marktconforme prijs en met flexibele contracten.

Wat Darwin echt zo bijzonder maakt, is dat jonge ondernemers er beroep kunnen doen op een netwerk van specialisten rond thema's als fiscaliteit, subsidies, wetgeving, IP en HR.

Hierdoor kunnen ze zich volledig op hun core business richten, en optimaal groeien en evolueren. En ook in de interactie tussen collega-ondernemers met verschillende achtergronden en ervaringen ligt een grote meerwaarde.

UAntwerpen is de geprivilegieerde kennispartner. Ondernemers in Darwin kunnen bijvoorbeeld onderzoek uitbesteden aan een universitaire onderzoeksgroep of gebruikmaken van hoogtechnologische onderzoeksapparatuur.

Door die sterke band met de universiteit kan Darwin uitgroeien tot een ontmoetingsplaats tussen onderzoekers en ondernemers. De universiteit wil ook meer en meer participeren in bedrijven.

Ontwikkelaar van het terrein en drijvende kracht achter dit gebouw is de
Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen. Met de inrichting van duurzame bedrijventerreinen rond strategische kennisclusters wil POM de regio economisch versterken.

Incubator Darwin maakt deel uit van het Wetenschapspark in Niel. Ondernemers die de incubator ontgroeid zijn kunnen terecht in doorgroeigebouw Archimedes. Ze kunnen er grotere kantoorruimtes huren en beroep doen op de faciliteiten van Darwin, maar hebben geen nood meer aan de operationele ondersteuning.