Nederlandse Solmates gaat PLD-machine leveren aan Belgische imec

Solmates, een high tech spinoff van de Nederlandse Universiteit Twente, gaat een geavanceerde Pulsed Laser Deposition (PLD) machine leveren aan het Belgische imec.

Trefwoorden: #Beyond CMOS, #elektronische componenten, #imec, #nano-elektronica, #PLD, #Pulsed Laser Deposition, #Soulmates

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET - De PLD-apparatuur van Solmates is van doorslaggevende betekenis om nieuwe productieprocessen te versnellen: de machine kan bijvoorbeeld nieuwe materialen en bouwstenen maken voor chips,

Solmates wordt lid van imec’s programma ‘Beyond CMOS’, een programma dat de volgende stap voorbereidt in de miniaturisering van elektronische componenten, met nieuwe concepten en materialen.

Het bedrijf is bijvoorbeeld in staat om piëzo-elektrische laagjes op een chip aan te brengen of materialen zoals grafeen toe te passen in nieuwe devices.

Dit PLD platform is een disruptieve productietechnologie. De laser maakt een plasma van het gekozen materiaal, waarna atoomlaag-voor-atoomlaag verschillende materialen kunnen worden opgebouwd met nieuwe eigenschappen (transparantie, magnetisme, geleidbaarheid).

De techniek is intussen zo ver dat fabricage volgens industriële standaard mogelijk is, en is al in gebruik voor bijvoorbeeld toepassingen in micromechanische systemen (MEMS), LED’s en vermogens-chips.

De levering van de PLD-machine staat gepland in het tweede kwartaal van dit jaar.


(bron en foto: UTwente)