Meer voorlichting over veilig vliegen met drones

Ook is er overleg met de grootste producenten van recreatieve drones over technische mogelijkheden om vliegen in de buurt van luchthavens onmogelijk te maken via geo-fencing.

Trefwoorden: #drones, #geo-fencing, #opleiding, #Staatssecretaris Dijksma, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Zo komt er een radio-campagne waarin drone-gebruikers worden gewezen op de regels die er gelden. Ook wordt veilig vliegen extra onder de aandacht gebracht in advertenties in bladen en op reclameposters op straat.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zet deze stap mede naar aanleiding van een recent incident op Schiphol waarbij piloten melding maakten van drones in de lucht, terwijl het rond luchthavens verboden is om te vliegen met een drone.

Dijksma: "Er komen dagelijks drone-gebruikers bij. Het wordt dus steeds belangrijker dat mensen op de hoogte zijn van de geldende regels en dat zij gecontroleerd en beboet worden als zij niet veilig vliegen. Het is evident dat de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart te allen tijde voorop staat".

Op dit moment kunnen kopers van drones via folders bij aankoop en via internet geïnformeerd worden over veilig gebruik. Dit wordt uitgebreid met een radiocampagne, reclameposters op straat en advertenties. Verder is het beleid voor de recreatieve gebruiker van drones gericht op een intensieve handhaving.

Zoals reeds voorzien was, worden de regels naar verwachting eind 2016 nog aangescherpt zodat gebruikers van recreatieve drones straks minder hoog (maximaal 50 meter) en minder ver (maximaal 100 meter) mogen vliegen.

Dijksma heeft gesproken met vertegenwoordigers van de grootste producenten van recreatieve drones over de technische mogelijkheden die er zijn om vliegen in de buurt van luchthavens onmogelijk te maken (geo-fencing).

De producenten worden betrokken bij de publiekscampagne om deze zo effectief mogelijk te maken. Ook wil Dijksma in overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie bekijken of de straffen die opgelegd kunnen worden bij een overtreding hoog genoeg zijn.

Dijksma gaat verder na hoe andere landen in Europa recreatieve drones in een speciaal register opnemen om te zien of de ervaringen in deze landen ook in Nederland bruikbaar zijn. En zij wil dat er onderzoek gedaan wordt naar het effect van een botsing tussen een drone en een verkeersvliegtuig.

Omdat meerdere landen met dit vraagstuk te maken hebben zal zij dit in Brussel agenderen. In de tussentijd vraagt ze aan het Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium of er nu al meer informatie te geven is.