Vertrouwen industriële ondernemers toegenomen in april

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in april opnieuw toegenomen. De indicator van CBS toont dat het producenten-vertrouwen van 3,9 in maart naar 4,7 in april ging.

Trefwoorden: #CBS, #economie, #indicator, #ondernemer, #producentenvertrouwen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Dit vertrouwen komt doordat ondernemers positiever zijn over hun orderportefeuille en hun voorraadpositie.

Producenten in de industrie waren in april positiever over hun orderportefeuille en voorraden gereed product. Daarentegen waren ze minder positief over de productie in de komende drie maanden.

Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief.

De drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn ook in april positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien.

Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt, heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat hun voorraad eindproduct als te klein beschouwt ten slotte is nog steeds groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief, gevolgd door de ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie, op de voet gevolgd door de Basismetaal en metaalproductenindustrie.

Deze uitkomsten bevestigen de positieve verwachtingen van de vorige week verschenen Economische Barometer van het MKB-metaal. Hierin gaf de sector aan voor het tweede kwartaal een groei te verwachten van zowel de binnenlandse als buitenlandse orderpositie.


(bron en infographic: CBS)