Erasmus MC: eerste operatie met robot van patiënt met slokdarmkanker

De ingreep bestond uit een kijkoperatie en werd verricht met de Da Vinci-robot, die een aantal armen heeft waaraan instrumenten zijn bevestigd.

Trefwoorden: #Bas Wijnhoven, #chirurg, #Da Vinci-robot, #Erasmus MC, #operatie, #robot, #slokdarmkanker

Lees verder

Techniek

( Foto: Erasmus MC )

ENGINEERINGNET.NL - De Da Vinci-robot heeft een aantal armen, net als een inktvis, beschrijft chirurg Bas Wijnhoven.

"De instrumenten die aan de armen bevestigd zijn, worden via de buik of borstholte ingebracht. De chirurg bedient de armen op afstand, via een paneel. Dankzij de camera die ook wordt ingebracht, ziet hij alles door het kijkglas."

Opereren met de robot heeft een paar voordelen. "Door het kijkglas krijg ik alles tien keer vergroot te zien en in 3D," aldus Wijnhoven. "Verder worden alle trillingen die ik met de hand maak, gefilterd.

Het door de robot aangestuurde instrumentarium waarmee je werkt, heeft meer bewegingsgraden. Hierdoor is het goed mogelijk om in een klein operatieterrein veilig en doeltreffend te werken. Het is ook fijn dat je op een kruk zit, dat is ontspannen, waardoor je als chirurg minder last krijgt van blessures."

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat opereren met een robot minder schade toebrengt aan het omringend weefsel, zegt Wijnhoven. "Maar de ervaringen zijn positief, en ik denk dat het onderdeel wordt van de toekomst." De behandelde patiënt is inmiddels ontslagen en maakt het goed.