Belgoprocess test cementeerinstallatie voor nucleair afval cat. A (+video)

Bij Belgoprocess in Dessel vond in maart een grootschalige proef plaats met een doseer- en cementeerinstallatie voor nucleair afval categorie A. "Alles verliep voortreffelijk".

Trefwoorden: #belgoprocess, #dessel, #niras, #nucleair, #tractebel

Lees verder

Techniek

( Foto: KEMP )

ENGINEERINGNET.BE - Vorig jaar kregen Tractebel Engineering en de Nederlandse bedrijven KEMP en GIJKO betonadvies de opdracht van NIRAS voor het ontwerpen en bouwen van een doseer- en cementeerinstallatie voor nucleair afval categorie A op de Belgoprocess-site in Dessel .

Een deel van die opdracht sloeg op een installatie voor grootschalige proeven, waarbij drie caissons volledig gevuld moesten worden met een mengsel dat in de eerdere kleinschalige proeven was onderzocht.

Deze proefinstallatie is tijdig geleverd, meldt het Nederlandse adviesbureau KEMP in een mededeling. "Hoewel de voorbereidingstijd lang in beslag nam, is de opbouw 4 weken na het ontvangen van de opdracht gestart. Conform de planning zijn op 23 en 25 maart 2016 de grootschalige proeven uitgevoerd".

De proefinstallatie in Dessel bestaat uit een (gehuurde) menger, een roerkuip voor het te verpompen mengsel, pompen, de ringleiding en een provisorische vulinstallatie. De menger is voorzien van een volumetrische waterdosering en grondstoffenaanvoer vanuit big bags voor eindmengsels met een volume van 330 liter.

Op de laatste dag is ook getest met een grotere charge voor een volume van 440 liter, "dit geeft aanvullende informatie over de vermogensopname tijdens het mengen".

"De verzamelde informatie zal worden uitgewerkt tot een gedetailleerde rapportage welke als basis zal dienen voor het opstellen van een eindrapportage, die in de loop van dit jaar zal worden opgesteld. Ook bij de volgende fase, de realisatiefase, zullen wij als adviseur betrokken blijven", aldus KEMP.