Eandis en Infrax richten nieuw bedrijf voor warmtenetten op

Beide distributiebedrijven willen via nieuwe warmte(at)vlaanderen samen infrastructuur voor stads- en warmtenetten in Vlaanderen uitbouwen. "We gaan technologie en projecten delen".

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #eandis, #energie, #infrax, #stadsnet, #tommelein, #warmtebedrijf, #warmtenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis, )

ENGINEERINGNET.BE - Lang verguisd, maar nu helemaal terug van weggeweest: de zogenaamde stads- of warmtenetten. Tot voor enkele jaren braken we ze nog stelselmatig af, vandaag staan ze in het middelpunt van de belangstelling. Op dit moment lopen er zo projecten van Infrax of Eandis in Antwerpen, Kuurne, Harelbeke, Hooglede, Roeselare, Turnhout, in de Kempen en Limburg.

Warmtetransportnetwerken brengen - doorgaans bestaande - centraal opgewekte thermische energie via een ondergronds buizenstelsel tot bij de particuliere of professionele gebruiker. Vooral bij steden en gemeenten is er uit milieuoverwegingen veel interesse voor. Ze kan namelijk bijdragen in het behalen van de doelstellingen van het ‘Burgemeestersconvenant’, een internationaal convenant tot vrijwillig engagement om tegen 2020 twintig procent minder CO2 uit te stoten.

Eandis en Infrax hebben als Vlaamse distributeurs van energie besloten om specifiek voor warmtenetwerken samen projecten te financieren en realiseren. Ze participeren daarvoor in een nieuw opgericht bedrijf: warmte@vlaanderen.

De reden is duidelijk: zo creëren de twee energiedistributiebedrijven extra schaalgrootte en kunnen ze een uniforme projectaanpak hanteren. Dat drukt de kostprijs. De technologie van een warmtenet is bovendien sterk verwant aan die voor gasdistributie, een materie waarmee zowel Eandis als Infrax een schat aan ervaring hebben.

‘Warmtenetten gemeenschappelijk aanleggen is vooral voor de hand liggend in de regio’s waar zowel Eandis als Infrax actief zijn. Maar het is ook beter technologische kennis en ervaring te delen. De stap zetten naar een gemeenschappelijk project was daardoor vanzelfsprekend’, stelt Koen Kennis, voorzitter van het nieuwe warmtebedrijf.

De bedoeling is dat het nieuwe warmte@vlaanderen zal instaan voor de volledige keten van productie, distributie tot en met levering van de thermische energie, naast de bouw en het onderhoud van de installaties. De structuur van het warmtebedrijf laat participatie door andere partijen toe. "Dat zal afhangen van project tot project."

Nog een opsteker voor ons allemaal: "Voor de klanten aangesloten op een warmtenet is het de bedoeling dat de totale kostprijs van verwarmingsinstallatie, onderhoud en verbruik niet hoger zal zijn dan die van een klassieke verwarming op aardgas", stellen beide distributiebedrijven.


ACHTERGROND
De inhuldiging vond in Kuurne plaats in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. Deze locatie is geen toeval. Zowel in Kuurne (waar Eandis actief is) als in het naburige Harelbeke (Infrax-gebied) is de aanleg van een warmtenet voorzien. Beiden worden aangesloten op dezelfde warmtebron, de naburige afvalverbrandingsoven van Imog. Van daar vertrekt een gemeenschappelijke warmteleiding die, eens onder de Leie door, verderop splitst naar de verkavelingen in Kuurne en Harelbeke. Goed voor de verwarming en warm water voor meer dan 700 woningen en bedrijven en met een jaarlijks CO2-besparingspotentieel van bijna 10.000 ton.