Jong Rotterdams bedrijf biedt landelijk netwerk voor Internet of Things

Jonge Rotterdamse Aerea rolt in Nederland mobiel Sigfox-netwerk met landelijke dekking voor Internet of Things uit. In België heeft Engie M2M een gelijkaardig contract met het Franse Sigfox.

Trefwoorden: #aerea, #engie, #engie m2m, #internet of things, #iot, #m2m, #sigfox, #ultra narrow band, #unb

Lees verder

research

( Foto: Sigfox )

ENGINEERINGNET - "Naar verwachting zijn er over vijf jaar wereldwijd meer dan 25 miljard apparaten aangesloten op het internet", stelt Nicholas van Hoey Smith, CEO van Aerea. Het jonge bedrijf wil zijn deeltje van de koek, en rolt nu in partnership met gevestigde Nederlandse telecomoperators en hardware- en platformbouwers zijn eigen IoT-netwerk uit.

Dat netwerk is gebaseerd op de open technologiestructuur van Sigfox, de Franse netwerkprovider van het Low Power Wide-Area Network (LPWAN). De Fransen gebruiken Ultra Narrow Band (UNB), een vrije frequentie met zeer hoge capaciteit, die zeer geschikt is voor kort twee-wegberichtenverkeer.

Het Franse Sigfox rolt zijn technologie niet alleen in Nederland uit. Een groot deel van Europa en daarbuiten is naar verluidt al voorzien van dekking en miljoenen apparaten en sensoren zijn inmiddels op het netwerk aangesloten, waaronder parkeersensoren, rookmelders, watermeters en gps-trackers. In België bijvoorbeeld werkt Sigfox exclusief met Engie M2M (Electrabel) samen om zijn IoT-netwerk in de markt te zetten.

In het opzet is vooral de internationale dekking belangrijk: in het netwerk is direct roaming op alle aangesloten Sigfox-netwerken wereldwijd ingebouwd, zodat apparaten eenvoudig over grenzen heen met elkaar kunnen communiceren.

Nicholas van Hoey Smith: “Om de volgende vloedgolf aan ‘dingen’ te verbinden heb je lage tarieven en batterijen die jaren meegaan nodig. Wij bieden al connectiviteit vanaf slechts een euro per jaar per device en we kiezen ervoor om vanaf het begin met een eenvoudig bedrijfsmodel te werken."