Organisatie efficiënt transportsysteem voor alle Vlaamse ziekenhuizen

Het Rode Kruis-Vlaanderen, UZ Leuven en UZ Gent slaan de handen in elkaar voor gezamenlijk transport van bloedproducten, stalen en ander medisch materiaal.

Trefwoorden: #Inter Ziekenhuis Transport, #medisch transport, #Rode Kruis, #UZ Gent, #UZ Leuven

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Met het initiatief Inter Ziekenhuis Transport komen de drie vanaf begin 2017 met één efficiënt transportsysteem dat op termijn aan alle Vlaamse ziekenhuizen kan leveren.

Al jaren levert Rode Kruis-Vlaanderen bijna dagelijks bloedproducten aan een groot aantal Vlaamse ziekenhuizen. Tegelijk vervoeren heel wat ziekenhuizen en zorginstellingen onderling dagelijks veel bloed- en weefselstalen.

Het is een vrij logische stap om die verschillende transporten in de toekomst met elkaar te combineren. Dat drukt de kosten, bespaart tijd en verbetert de kwaliteit.

Dankzij dit nieuwe initiatief krijgt elk ziekenhuis dat deelneemt dagelijks leveringen. De transporttoer zorgt ervoor dat stalen en bloedproducten dagelijks van en naar alle deelnemende ziekenhuizen en zorginstellingen vervoerd worden.

Gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove van Rode Kruis-Vlaanderen: "Door alle bestaande transporten van en naar ziekenhuizen te vervangen door één transparant, duidelijk gestructureerd transport creëren we voordelen op maar liefst 4 terreinen: de transportefficiëntie wordt verhoogd, de kosten gaan omlaag, de kwaliteit gaat ero​p vooruit en de samenwerking binnen de zorgsector wint ook".

De drie partners van Inter Ziekenhuis Transport richten een cvba op waar alle drie een gelijk aandeel in hebben.

Ook de andere Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vernieuwde manier van efficiënt interziekenhuistransport en lid te worden van de nieuwe cvba. Hoe meer ziekenhuizen hierop intekenen en niet alleen het nut maar ook de noodzaak van een dergelijke samenwerking inzien hoe beter.

Samen zullen zij via een aanbesteding op zoek gaan naar de meest geschikte transportpartner.