Nederlandse overheid steekt 50 miljoen euro in innovatie

Er komen twee nieuwe maatregelingen om startende bedrijven sneller en makkelijker te laten groeien, via versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling en directe investeringen in starters.

Trefwoorden: #innovatie, #Nederlandse overheid, #start-ups, #starters, #subsidie

Lees verder

nieuws

( Foto: screen homepage Catawiki )

ENGINEERINGNET.NL - Vanaf volgend jaar is er 27 miljoen euro beschikbaar voor een versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve bedrijven.

Oprichters van startende bedrijven zijn dan niet langer verplicht zichzelf een belastbaar loon uit te keren van 44.000 euro, maar mogen dit de eerste drie jaar op het minimumloon stellen. Zo blijft er meer geld over om te investeren in de onderneming.

Ook maakt het kabinet 23 miljoen euro vrij om samen met private investeerders te investeren in startende bedrijven en het midden- en klein bedrijf (mkb). De overheid kan dan voor maximaal 50% mee investeren.

Deze regeling is een aanvulling op de andere maatregelen die het kabinet heeft genomen om de toegang tot groeifinanciering voor startende bedrijven en het mkb te verbeteren, zoals bijvoorbeeld de maatregelen uit het Aanvullend Actieplan Mkb-financiering.

In nauw overleg met de startupsector heeft het kabinet de afgelopen tijd bekeken wat een goede aanvulling zou zijn op de reeds bestaande faciliteiten voor startende bedrijven en het mkb.

“Deze twee regelingen komen tegemoet aan knelpunten die de startupsector zelf bij ons heeft aangegeven. Door op deze wijze structureel extra geld beschikbaar te maken, verwachten we ook deze knelpunten op te lossen,” aldus minister Kamp van Economische Zaken.

Snelgroeiende Nederlandse bedrijven zorgden tussen 2011 en 2014 voor 70.000 fulltime banen, zo blijkt uit cijfers van de Erasmus Universiteit. Voorbeelden van Nederlandse bedrijven die zorgen voor nieuwe banen zijn Catawiki uit Assen, momenteel het snelst groeiende bedrijf van Europa. Catawiki, een online veilingsite voor bijzondere objecten, haalde afgelopen jaar 75 miljoen euro aan investeringen op en zoekt 300 nieuwe werknemers.

Ook biotechbedrijf Acerta Pharma uit Oss, dat werkt aan een veelbelovend middel tegen leukemie, is een voorbeeld van een bedrijf dat is doorgegroeid van starter naar miljardenbedrijf. Eind vorig jaar verkocht Acerta Pharma een meerderheidsbelang voor een recordbedrag in de sector van 3,7 miljard euro.

Het ministerie van Economische Zaken heeft samen met private investeerders in deze beide bedrijven geïnvesteerd.