Eerste F-35-jachtvliegtuigen in Nederland geland

De toestellen, voor het eerst in het toekomstige thuisland, blijven drie weken op Vliegbasis Leeuwarden, waar vandaan ook de zogenoemde belevingsvluchten worden gehouden.

Trefwoorden: #defensie, #F-35, #jachtvliegtuigen, #luchtmacht, #Vliegbasis Leeuwarden

Lees verder

Techniek

( Foto: ministerie van Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - De toestellen zijn gestationeerd op Edwards Air Force Base in Californië, waar het Nederlandse F-35 detachement opereert.

Vanaf deze Amerikaanse testbasis maakten de gevechtsvliegtuigen, via een marinebasis in Maryland, de oversteek naar Europa. Onderweg tankten 2 KDC-10-transportvliegtuigen van de luchtmacht de toestellen bij.

Nederland heeft in totaal 37 F-35’s aangeschaft als opvolger van de F-16. In 2019 arriveren de eerste toestellen op Leeuwarden en in 2022 op Volkel.

Voor de zogenoemde belevingsvluchten haalde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie de F-35’s naar Nederland. Zo kunnen omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel het geluid van de F-35 vergelijken met dat van de F-16.

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium onderzoekt de geluidsbeleving door middel van een enquête. De eerste vlucht is naar verwachting overmorgen. Ter ondersteuning daarvan worden 5 meetpunten ingericht. De F-35 is ook te zien tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni op Vliegbasis Leeuwarden.

Onlangs besloten Noorwegen en Nederland samen een cursus voor wapeninstructeurs voor de F-35 te ontwikkelen. Begin deze maand is dat in een overeenkomst vastgelegd. “We selecteren de beste jachtvliegers voor deze cursus”, aldus Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Schnitger.

Beide landen hebben al 30 jaar gezamenlijke ervaring met een soortgelijke training, maar dan voor de F-16. Met de nieuwe cursus voor de F-35 wordt gebouwd aan een volgende generatie ‘Top Guns’ voor de 5e generatie jachtvliegtuigen.

Hoogwaardige kennis en instructievaardigheden op het gebied van tactiek, wapeninzet en vliegtuigtechniek maken deel uit van het lesmateriaal. Vliegers krijgen de opleiding om de allerbeste te worden. Als instructeur brengen ze vervolgens hun kennis en vaardigheden over op collega’s.

Dat verhoogt niet alleen de kwaliteit van deze vliegers, maar legt ook de basis voor eenzelfde manier van opereren.