Nederland subsidieert bestrijding tuberculose in Ghana met 7 miljoen euro

Dit gezondheidsproject omvat een netwerk van 52 digitale röntgensystemen die worden uitgerust met Computer Aided Detection software en vormen een landelijk platform voor teleradiologie.

Trefwoorden: #Computer Aided Detection software, #digitale röntgensystemen, #gezondheid, #gezondheidszorg, #Ghana, #TBC, #tuberculose

Lees verder

Techniek

( Foto: Image courtesy of stockdevil at FreeDigitalPhotos.net )

ENGINEERINGNET.NL - Op 19 mei ondertekenden verschillende partijen een gezondheidsproject in Ghana om tuberculose vroeg op te kunnen sporen.

Dit gezondheidsproject omvat een netwerk van 52 digitale röntgensystemen en wordt gefinancierd met een 7 miljoen euro tellende Nederlandse ORIO-subsidie en een concessionele lening.

De officiële ondertekening van dit project vond plaats bij het ministerie van Gezondheid in Accra in het bijzijn van de minister van Gezondheid van Ghana, de Nederlandse Ambassadeur en vertegenwoordigers uit Nederland van RVO.nl en Oldelft Benelux, specialist in medische IT-oplossingen, uit Veenendaal.

De 52 digitale röntgensystemen worden uitgerust met Computer Aided Detection software (CAD4TB) en vormen een landelijk platform voor teleradiologie. Deze röntgensystemen stellen de ziekenhuizen ook in staat om kanker en andere ziekten te diagnosticeren naast het vinden van TBC-gevallen op thoraxfoto’s.

Tuberculose (TBC) is een besmettelijke ziekte die jaarlijks bijna 10 miljoen nieuwe patiënten veroorzaakt, waarvan er 1,5 miljoen overlijden. Ter vergelijking: in de periode 2014-2015 stierven in totaal 11.000 mensen aan Ebola. Bij tijdige diagnose is TBC meestal binnen 6 maanden te genezen met een kuur van ongeveer 25 euro per patiënt.

ORIO is in 2014 gesloten voor nieuwe aanvragen. DRIVE is het nieuwe aangepaste programma voor publieke infrastructuur. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert beide programma's uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.