VUmc Amsterdam behandelt patiënt met revolutionaire bestralingstechniek

De eerste behandeling in Europa met het revolutionaire bestralingsapparaat MRIdian is afgerond. De eerst behandelde patiënt is bestraald voor een uitzaaiing van prostaatkanker.

Trefwoorden: #bestraling, #kanker, #kankerbehandeling, #MRI, #MRidian, #VUmc Cancer Center Amsterdam

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Het VUmc Cancer Center Amsterdam is het eerste ziekenhuis in Europa dat deze techniek in huis heeft. Voor de patiënt levert deze behandeling grote voordelen op.

Door de geïntegreerde MRI-scanner in de MRIdian kunnen gedurende de bestraling MRI-beelden gemaakt worden, zodat de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar is.

Uniek is dat de patiënt nu actief mee kan helpen aan zijn eigen bestraling. Via een monitor kan de patiënt de beweging van zijn tumor zien en zelf in de juiste positie brengen door de eigen ademhaling te reguleren.

De bestraling kan hierdoor veel nauwkeuriger op de tumor gericht worden waardoor de schade aan het omliggende gezonde weefsel geringer is. Het is hierdoor beter mogelijk een kleiner aantal bestralingen met een hogere dosis te geven met minder kans op ernstige bijwerkingen voor de patiënt.

Bovendien is het door de MRI-beeldvorming mogelijk om het bestralingsplan per behandeling aan te passen aan de actuele locatie en grootte van de gezonde organen rondom de tumor.

Daarnaast heeft het apparaat het grote voordeel dat het alleen bestraalt wanneer de tumor zich op de juiste plaats bevindt, bijvoorbeeld bij tumoren die bewegen door de ademhaling van de patiënt in de borst- en buikholte.

Behandeling heeft hierdoor vooral meerwaarde voor patiënten met nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, alvleesklier-, lever- en centrale longkanker. Het merendeel van de patiënten kan de behandeling binnen twee weken afronden, waar dit normaal vaak vier tot zeven weken duurt.

Ben Slotman, hoofd afdeling radiotherapie VUmc: 'Voor sommige vormen van kanker, zoals een tumor in de alvleesklier, was zo'n langdurige bestralingsserie meestal de enige manier om ernstige schade te voorkomen.

Dit omdat de alvleesklier met de ademhaling beweegt en zich midden tussen de gezonde organen in de buik bevindt. Deze nieuwe aanpak is niet alleen prettiger voor de patiënt - kortere behandeling, minder bijwerkingen - maar we verwachten ook dat meer patiënten langer ziektevrij zullen zijn.'

Het Cancer Center Amsterdam van VUmc is het eerste ziekenhuis in Europa met dit apparaat. Wereldwijd zijn er nu zes.

De aanschaf van de MRIdian is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting VUmc Cancer Center Amsterdam. Deze fondsenwervende stichting zet zich al meer dan dertig jaar in om onderzoek, behandeling en faciliteiten van VUmc CCA mogelijk te maken.


(bron en foto: VUmc Cancer Center Amsterdam)