Prestigieuze Energie- en Milieuprijs voor Windturbinepark Greensky

Infrabel en ENGIE Electrabel hebben in naam van Greensky de “Public Sustainable Development Award” in ontvangst genomen voor het windturbinepark langs de hogesnelheidslijn Leuven - Luik.

Trefwoorden: #ENGIE Electrabel, #Greensky windpark, #groene stroom, #Infrabel, #Public Sustainable Development Award, #Sint-Truiden, #windmolen, #zeiltrein

Lees verder

Techniek

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - Op 2 juni werd voor de 11de keer de Belgische Energie- en Milieuprijs uitgereikt om zo de beste initiatieven op het vlak van milieu en energie te bekronen.

Infrabel nam samen met partner en grootste groenestroomproducent van België ENGIE Electrabel, de prijs in de categorie “Duurzame Ontwikkeling in de Openbare Sector” in ontvangst.

De jury bekroont hierbij de publieke ondernemingen en steden voor hun inspanningen en hun duurzame bijdrage aan het energie- en mobiliteitsbeleid. De prijs is een erkenning voor de unieke en bijzondere realisatie van dit veelzijdige windenergieproject en voor de uitmuntende samenwerking tussen de projectpartners.

Het windturbinepark in Gingelom, langs de hogesnelheidslijn Leuven - Luik (HSL2), is aangesloten op de spoorinstallaties via de hoogspanningspost in Avernas. Dankzij de ingebruikname van de 7 windturbines op 24 oktober 2015 gaat 2/3 van de geproduceerde groene energie rechtstreeks naar het Belgische spoornet.

Dagelijks kunnen zo ongeveer 170 treinen of bijna 5% van al het reizigersverkeer in België deels op windenergie rijden over de HSL2 en de klassieke spoorlijnen Leuven - Luik (lijn 36) en Landen - Sint-Truiden - Hasselt (lijn 21). Deze windenergietreinen worden ook wel ‘Zeiltreinen’ genoemd.

De resterende windenergie (1/3) vloeit naar het openbare stroomnet en voorziet per jaar ongeveer 10.000 huisgezinnen van groene stroom. De 7 windturbines produceren jaarlijks +/- 35 GWh elektriciteit en vermijden zo een CO2-uitstoot van 15.000 ton.

In de 2de helft van 2016 starten de werken voor het tweede deel van het Greensky windmolenpark. Verspreid over de Waalse gemeenten Lincent, Orp-Jauche, Hannuit en Hélécine zullen 9 windmolens vanaf begin 2017 bijkomend groene stroom voorzien en een CO2-besparing opleveren van 20.000 ton per jaar.

De Stad Sint-Truiden trekt resoluut de kaart van de toekomst. Haar participatie in ‘Greensky’ is een weloverwogen beslissing, waar ze na een jaar al de vruchten van plukt.


Het windturbinepark vormt een onderdeel van het Greensky-project dat een partnership is tussen ENGIE Electrabel (50%), de Stad Sint-Truiden (23%), de Brusselse Elektriciteitsintercommunale (IBE) (17%) en Infrabel (10%).