Antwerpse en Limburgse scholen werkten jaar lang aan diepe geothermie

Niet minder dan 17 Antwerpse en Limburgse scholen werkten hele schooljaar lang aan STEM-projecten over diepe geothermie. De diverse projecten werden afgesloten met een debat. Een verslag.

Trefwoorden: #ballmat, #Crevits, #energie, #geen, #geothermie, #InnEd, #kernreactor, #kogeka, #Ludwig Caluwe, #mol, #stem, #vito

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - 1580 leerlingen bezochten het afgelopen schooljaar de Balmatt-proefboorsite van het technolotiecentrum Vito in Mol. Het educatieve project over diepe geothermie resulteerde onder meer in een schaalmodel van de Kempense ondergrond, de visualisatie van een warmtenet op een luchtfotografische plattegrond van Mol en Geel, een educatief videogame, maquettes, enz. Naast een 'toonmoment' van de realisaties debatteerden de initiatiefnemers over de hoogtepunten en over de toekomstperspectieven.

Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie en Innovatie van de provincie Antwerpen: “Diepe geothermie zal vanuit de Kempen een pioniersrol vervullen binnen het veranderende Vlaamse energielandschap. Met de 1580 leerlingen die sinds november de proefboorsite diepe geothermie hebben bezocht, overtreffen we ruimschoots onze oorspronkelijke doelstelling van 1000. Een volledige geothermiecentrale kan de vierde grootste uit Europa worden en dus van enorm belang zijn voor onze toekomstige generaties.”

Danny Van der Veken, coördinerend directeur van KOGEKA: “Voor het onderwijs was het een geschenk uit de hemel dat Vito besloten had om van bij het begin van de proefboring op de Balmatt-site scholen te betrekken bij deze nieuwe technologie. Leerlingen kregen de kans om diepe geothermie in al zijn aspecten te leren kennen, en dan nog op de plaats waar tot voor enkele jaren een klassieke kolencentrale stond en vlakbij een nog actieve kernreactor. Tel daar de vernieuwende technieken van het diepboren, de geothermische elektriciteitscentrales en de warmtenetten bij op en je hebt een ideale voedingsbodem voor levensechte STEM-projecten.”

Initiatiefnemer en bezieler, Swa De Schutter, zaakvoerder InnEd en VITO-coördinator STEM: “Als lid van het STEM-platform Vlaanderen en vanuit de werking van VITO vind ik de nadruk op STEM in het onderwijs zeer belangrijk. Met het project over diepe geothermie hebben we willen aantonen dat STEM niet enkel gaat over grote wetenschappelijke – geologische – kennis maar eveneens over dagelijkse technische zaken, van de verwarming van huizen tot het realiseren van diepe boringen.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, in een videoboodschap: “KOGEKA en VITO maken met dit project op een heel concrete manier en met directe betrokkenheid van de jongeren zelf zichtbaar hoe belangrijk wetenschap en techniek zijn. Zowel voor de oplossing van het energie- en klimaat-vraagstuk, maar ook voor heel wat extra jobs die nieuwe duurzame technologische oplossingen met zich meebrengen. Hiermee spelen zij in op de leefwereld van de jongeren en wakkeren ze hun passie voor STEM aan.”


(bron en foto: Vito)