Nederlandse marine controleert vluchtelingenbootjes met drone

Het fregat Zr. Ms. Van Amstel gebruikt een drone om overvolle migrantenvaartuigen op de Middellandse Zee te inspecteren voor het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

Trefwoorden: #drone, #fregat, #Frontex, #grensbewakingsagentschap, #Nederlandse marine, #RHIB-motorboten, #vluchtelingenboot

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Na een eerste inspectie door de drone kunnen de RHIB-motorboten van de Van Amstel de migrantenbootjes veiliger benaderen. De Van Amstel heeft geen boordhelikopter mee. De hangaar en het helikopterdek dienen om eventuele migranten op te vangen.

De drone, gewoon verkrijgbaar op de markt, maakt zo toch inspecties vanuit de lucht mogelijk. Op het schip is live mee te kijken met de filmopnames. Het onbemande verkenningstoestel fotografeert ook. Film- en fotobeelden worden opgeslagen voor nadere analyse.

De drone kan ook van nut zijn tijdens (orkaan-)hulpoperaties, evacuatie of bij verhoogde dreiging tijdens havenbezoeken. Het is een veilig en goedkoop middel om snel een overzicht van een situatie te krijgen zonder dat de eigen bemanning zich in mogelijk gevaarlijke situaties hoeft te begeven.

De drone wordt tijdens de taak voor Frontex uitvoerig getest en de ervaringen worden teruggekoppeld aan het Maritime Warfare Centre in Den Helder.