Samenwerking overheid en voedingssector in plan voor evenwichtigere voeding

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft een Convenant Evenwichtige Voeding ondertekend met FEVIA en COMEOS. Onder meer een daling van 5% calorie-inname wordt nagestreefd.

Trefwoorden: #caloriën, #COMEOS, #convenant, #FEVIA, #Maggie De Block, #voeding, #voedingsindustrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Deze daling van de calorie-inname van 5% wil men bijvoorbeeld verkrijgen door het verminderen van het suiker- en/of vetgehalte.

Daarnaast willen ze de samenstelling van voeding ook optimaliseren waar mogelijk, bijvoorbeeld door het toevoegen van meer vezels of verminderen van verzadigde vetten. Volgend jaar wordt een verder engagement bekeken.

België is met dit concreet en breed gedragen plan Europees koploper om consumenten op weg te helpen naar een gezonder en evenwichtiger voedingspatroon.

FEVIA, COMEOS en de verschillende betrokken sectoren ontwikkelden in samenspraak met de FOD Volksgezondheid een plan-van-aanpak per productcategorie.

Het convenant voorziet volgend jaar reeds een eerste evaluatie van de impact van de engagementen van de afgelopen 5 jaren. Afhankelijk van de resultaten zullen bijkomende engagementen op tafel gelegd worden voor de periode tot 2020.

Minister De Block: “Ik dank de Belgische voedingssector voor hun engagement. Dit convenant is een belangrijke stap voor ons algemeen plan van aanpak dat we samen met de deelstaten uitwerken.”

Jean Eylenbosch, voorzitter van FEVIA: “2 op 3 voedingsbedrijven in België veranderden vorig jaar de samenstelling van minstens één van hun producten. Innovatie zorgt dus voor een ruimere keuze en maakt het de consument gemakkelijker om voor een evenwichtige voeding te kiezen.”

Het Convenant Evenwichtige Voeding kadert binnen het streven van de overheid en de voedingssector om de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken voor de consument.

Een mirakeloplossing is dit engagement evenwel niet: de uiteindelijke keuze om te komen tot een evenwichtig voedingspatroon ligt steeds bij de consument.

Dominique Michel, ceo van Comeos: “Handelaars spelen een dubbele rol: zij verkopen producten van anderen en daarbovenop produceren zij zelf maar liefst één derde van de producten in de winkel. Met dit convenant nemen handelaars, restaurantketens en cateringbedrijven hun verantwoordelijkheid.”


(infografiek: FEVIA)

ACHTERGROND
FEVIA is de federatie van de Belgische voedingssector en COMEOS is de federatie voor handel en diensten.