Oliemaatschappij Tamoil Nederland gaat groene stroom produceren

Tamoil gaat groene stroom produceren voor haar netwerk van tankstations. De stroom is afkomstig van één van de grootste zonnepanelen-parken op het TT Circuit Assen (Zonnepark XXL).

Trefwoorden: #Bovemij, #groene energie, #GroenLeven, #olieproducent, #Tamoil, #TT Circuit Assen, #zonnepanelen, #zonnepanelenpark, #Zonnepark XXL

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL - Tamoil is meer dan 50 jaar actief op de Nederlandse brandstofmarkt en is de eerste oliemaatschappij in Nederland die op grote schaal groene stroom produceert.

Het Zonnepark XXL is een initiatief van GroenLeven, Bovemij, Tamoil Nederland en het TT Circuit Assen. Het parkeerterrein voor 14.000 motoren (ca. 6 ha) op het TT Circuit is voorzien van een overkapping van 21.000 zonnepanelen.

De panelen vormen samen een dak boven de parkeerplaats voor motoren en kunnen net zoveel stroom opwekken als 2.000 gezinnen verbruiken.

De volledige compensatie van het energieverbruik van 4,9 MW per jaar op hun tankstations past geheel binnen de duurzaamheidsstrategie, waarbij gestreefd wordt naar 0% uitstoot ten opzichte van haar eigen energieconsumptie. Hun nieuwste tankstations worden standaard uitgerust met zonnepanelen op het dak.

Peter Etman, directeur Tamoil Nederland: “Om energie voor mobiliteit te blijven bieden, maken wij de omslag van eindige brandstoffen naar oneindige energiebronnen. Wij voeren een actief beleid op het gebied van duurzaamheid dat zich niet alleen richt op de inkoop en het produceren van groene energie, maar ook op het reduceren van de energieconsumptie.”

In juli 2014 werd de intentieverklaring voor het Zonnepark XXL getekend door gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk van de Boer, Peter Oosterbaan, directeur TT Circuit Assen, Sytse Bouwer, directeur van GroenLeven en Peter Etman, directeur van Tamoil Nederland.


(Fotografie: Miranda Drenth)

Op de foto (vlnr.):
Van links naar rechts: Peter Oosterbaan (TT Circuit Assen), Sytse Bouwer (GroenLeven) en Peter Etman (Tamoil Nederland).