TU/e studenten presenteren 3D-geprint betonnen paviljoen

Vorige week werden bij de faculteit Bouwkunde van de TU/e de mogelijkheden van het 3D-printen van beton gedemonstreerd. Daarbij werd een 3D-geprint paviljoen getoond.

Trefwoorden: #3D-geprint betonnen paviljoen, #3D betonprinten, #architectenbureau I’M Architecten, #SG Weber Beamix, #TU/e, #Van Wijnen Groep, #Witteveen+Bos

Lees verder

research

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.NL - Dit 3D-geprint paviljoen werd ontworpen, geprint en geassembleerd door promovendi Zeeshan Yunus Ahmed en Rob Wolfs.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door projectontwikkelaar Van Wijnen Groep, architectenbureau I’M Architecten en ingenieursbureau Witteveen+Bos. SG Weber Beamix leverde het beton. De door de TU/e-onderzoekers ontworpen betonprinter werd in september 2015 voor onderzoek in gebruik werd genomen.

De leerstoel Betonconstructies van de TU/e leidt een onderzoeksprogramma naar het 3D-printen van beton. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een groep partnerbedrijven uit de gehele (beton)bouwkolom.

Aan het inhoudelijke onderzoek, dat na enkele maanden proefdraaien van start ging, wordt door promovendi en 4e en 5e-jaars studenten gewerkt. Zij ontwikkelen testmethodes en beproeven het materiaal, zowel voor als na het uitharden. De invloed van printparameters zoals de loopsnelheid van de printkop, wordt onderzocht.

De resultaten daarvan worden gebruikt in een model dat het gedrag van het beton gedurende het printen kan voorspellen.

Naast het fundamentele onderzoek naar het materiaalgedrag, is ook geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de techniek. Dit resulteerde onder meer in een paviljoen op een voor de bouw relevant formaat.

Het is 2 m hoog, de globale lengte en breedte is 3,5 bij 2,5 m. Het paviljoen laat onder meer de vormvrijheid zien die bereikt kan worden zonder complexe, tijdrovende mallen.