Omzet technologische industrie stijgt in eerste kwartaal 2016

Zakencijfer van technologische industrie stijgt jaar op jaar 2,5% in eerste kwartaal . Voor productietechnologie en mechatronica is dat 10%, maar vooral te danken aan één grote marktspeler.

Trefwoorden: #agoria, #economie, #mechatronica, #nbb, #productietechnologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE - De omzet van de technologische industrie in België is in het eerste kwartaal 2016 met 4% gestegen vergeleken met het vorige kwartaal, en met 2,5% in vergelijking met het eerste kwartaal 2015. Dat meldt de Belgische technologiefederatie Agoria.

"Deze gunstige ontwikkeling is evenwel enigszins bedrieglijk", stelt de federatie in zijn meest recente conjunctuurnota: de gunstige evolutie blijkt enkel te danken te zijn aan een beperkt aantal sectoren die hun zakencijfer zagen verhogen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de lucht- en ruimtevaart, IT solutions en de landbouwmachines.

Voor subcontracting, contracting, materials technology en energy systems & solutions daarentegen was de omzetontwikkeling ontgoochelend, terwijl de deeltak transport systems & solutions stagneerde. De bedrijven actief in building technologies zagen hun herstel dan weer bevestigd.

"De jongste maanden vertoonde de NBB-barometer voor de technologische industrie een onregelmatig verloop, maar de trend was duidelijk dalend. Op dit ogenblik blijft hij evenwel in de buurt van het langjarig gemiddelde. In de komende maanden wordt dan ook weinig verandering in de activiteit van de technologische industrie verwacht", stelt Agoria.

Production technology & mechatronics (PTM)
De activiteit van "Production Technology & Mechatronics" verbeterde sterk. "Maar het is de forse toename van de leveringen van één grote onderneming die de industriële omzet 10% hoger heeft doen uitkomen dan in het eerste kwartaal 2015. Als deze onderneming buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de jaar op jaar stijging 2%."

De meest dynamische deeltakken bleken hier de landbouwmachines, tandwielen & transmissies, uitrusting voor de levensmiddelenindustrie en pompen en toebehoren te zijn. Ze gaan dus door op hun elan van het vierde kwartaal 2015.

"De meeste andere deeltakken presteerden minder goed dan een jaar eerder. Dat was in mindere mate het geval voor industrial automation, temeer omdat we hier enkel over de industriële omzet beschikken, terwijl de service-activiteiten het beter doen", meldt het rapport. "Voor textiel- en gereedschapsmachines was de achteruitgang groter."

"Voor de komende maanden moet voor een vertraging van de activiteit van PTM gevreesd worden. De ondernemingen beoordelen de conjunctuur nu immers duidelijk minder gunstig dan begin dit jaar", waarschuwt de federatie.