Voetbalrobots TU Eindhoven voor derde keer wereldkampioen

De voetbalrobots van de TU Eindhoven hebben op de WK RoboCup hun derde wereldtitel in de wacht gesleept. In de WK-finale werd gewonnen van het Chinese team.

Trefwoorden: #@Home League, #Robocup, #robots, #Tech United, #TU/e, #zorgrobot

Lees verder

research

( Foto: Tech United )

ENGINEERINGNET.NL - In hun negende WK-finale op rij wisten de Eindhovense robots het team van de universiteit van Beijing, met de naam Water, pas te verslaan bij de penalty’s.

De voetbalwedstrijd tegen Water, van de Beijing Information Science and Technology University, was bijzonder spannend. Na de eerste helft stond 2-1 op de borden voor het TU/e-team, en het spel speelde zich grotendeels af voor de goal van de Chinezen. Maar uit een counter vijf minuten voor het einde van de tweede helft wisten de robots van team Water de gelijkmaker te scoren.

In de verlenging ging al snel een Chinese robot met een rode kaart van het veld, maar daar wisten de Eindhovense robots niet van te profiteren. Het werd zelfs 2-3. Gelukkig scoorde het Eindhovense team binnen een halve minuut de gelijkmaker.

In de laatste minuut van de verlenging leek het mis te gaan, toen de Chinezen nogmaals het doel troffen, maar de goal werd afgekeurd. Dus moesten de robots uiteindelijk penalty’s nemen.

De Chinezen namen de eerste vijf penalty’s, maar die wist de Eindhovense keeper allemaal te stoppen. De Eindhovense voetbalrobots hadden daarna maar één goal nodig voor de wereldtitel. Meteen bij de eerste penalty was het raak, en kon het TU/e-team de polonaise inzetten.

In @Home League legde het zorgrobot-team van de TU Eindhoven beslag op de tweede plaats. Een bijzonder mooi resultaat, maar voor teamleider Janno Lunenburg toch wat teleurstellend.

De RoboCup 2016 werd gespeeld in het Duitse Leipzig, van 30 juni tot 3 juli . Er waren zo’n 3500 deelnemers uit meer dan 40 landen.