• 05/07/2016

Een gemoderniseerde lift: “Cup Mounts geven bewoners hun nachtrust terug”

Liften gaan in de regel meerdere decennia mee. Niet zo gek dus, dat veel exemplaren zijn verouderd. Aan de sanering van liften zijn nogal wat eisen verbonden.

Trefwoorden: #ACE, #ACE Stoßdämpfer, #Cup Mounts, #dempen, #liften, #trilling

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET - Naast meer comfort moeten ze geruisloos zijn en geschikt voor mindervaliden. Dat dit in het voorliggende geval ondanks een grotere motor lukte, komt mede door de rubber-metalen isolatoren van ACE.

Liften zijn de core business van de firma A+G PRO GmbH Aufzugs- und Gebäudetechnik. Naast standaardliften levert het bedrijf onder meer ook trap- en platformliften. Het bedrijf uit Nedersaksen houdt zich bezig met de installatie en het onderhoud van liften en houdt toezicht op de naleving van alle veiligheidsvoorschriften.

Bij oudere modellen komt dit vaak neer op modernisering en upgrading. Want in veel huizen zijn de aanwezige liften vaak meerdere jaren of decennia oud en moeten aan de huidige standaarden worden aangepast. Het belangrijkste streven van directeur Hartmut Emmert en zijn team is het veraangenamen van het dagelijks leven van hun klanten.

Bij huurhuizen geldt dit vanzelfsprekend niet alleen voor de eigenaars, maar ook voor de huurders. In onze vergrijzende maatschappij speelt toegankelijkheid voor mindervaliden hierbij een steeds belangrijker rol.

Omdat het in veel gevallen nauwelijks mogelijk is, om bestaande liftschachten zonder veel inspanning aanzienlijk te vergroten, sloeg Hartmut Emmert een andere weg in: “Om de cabine te vergroten en voor rolstoelgebruikers toegankelijk te maken, hebben we het contragewicht verwijderd.”

Hiervoor was wel een extra maatregel noodzakelijk. Want doordat de balans door het contragewicht wegviel, moest een aanzienlijk grotere aandrijfmotor worden gemonteerd. Deze wordt tegenwoordig met een frequentieregelaar geleverd, waardoor het comfort automatisch verbetert.

Maar door de nieuwe afmetingen van de aandrijving moest er nog een probleem worden opgelost. In de onder de machinekamer gelegen woningen waren de geluiden van de nieuwe lift duidelijk te horen.

Vroeger werd deze situatie vanwege ontbrekende alternatieven gedoogd, maar inmiddels is het eisenpakket aangescherpt.

Technieken ACE multifunctioneel inzetbaar op het gebied van trillingsisolatie
Om de geluidsoverlast te beperken, moest ook dit onderdeel van de modernisering op verzoek van de klant snel, volledig en tegen een gunstige prijs worden doorgevoerd.

Door Hartmut Emmerts jarenlange ervaring in de installatietechniek wist hij, dat veel bedrijven componenten leveren, die trillingen van een liftmechanisme effectief kunnen dempen. Hij zocht op internet en stuitte op ACE Stoßdämpfer GmbH uit Langenfeld.

Hij kon de directeur van A+G PRO ervan overtuigen, dat ACE als wereldwijd opererende dempingsspecialist ook actief is op het gebied van alle mogelijke vormen van trillingsisolatie. Zo bevat hun portfolio sinds 2013 de zogenaamde ACEolater-serie.

Deze bestaat uit drie breed toepasbare productseries op het gebied van dempingstechniek en trillingsisolatie. Tot de series behoren laagfrequent isolerende luchtveerelementen, die bijvoorbeeld bij precisiemachines en testapparatuur worden ingezet, dempingsmatten of kant-en-klare rubber-metalen stootdempers.

Terwijl de dempingsmatten bij ACE al tot de klassiekers op dit gebied behoren, zijn de rubber- metalen stootdempers redelijk nieuw. Deze productfamilie bestaat uit acht verschillende typen. Allemaal isoleren ze storende schokken en trillingen van machines en motoren zo goed, dat de omstandigheden voor mens en milieu duidelijk verbeteren en de productie wordt verhoogd.

Of het nu gaat om verstelbare of vaste machinevoeten, trillingsreducerende verbindingsonderdelen of snelbevestigingselementen, alle rubber-metalen isolatoren van ACE zijn universeel inzetbaar. De acht standaardvarianten zijn goede oplossingen voor het grootste deel van veel voorkomende trillingsproblemen.

Dit geldt ook voor de zogenaamde Cup Mounts uit deze serie. Deze zijn sinds kort op de markt en garanderen een slijtvaste bescherming, ook onder extreme omstandigheden.

Zo zijn ze bijvoorbeeld bestand temperaturen van -60 °C tot 150 °C. Deze productserie beschermt daarbij uiteenlopende constructies en bouwonderdelen effectief tegen trillingen en schokken bij een belasting van 3 tot 750 kg. Naast hun slijtvaste constructie vallen ze op vanwege hun kleine formaat en de veelzijdige inbouwmogelijkheden.

Zo zijn ze buigzaam en kunnen naar wens in X-, Y- of Z-richting belast worden. Standaard zijn de Cup Mounts voorzien van een neopreen dempingsmateriaal. In het geval van extreme temperaturen en zeer zware schokken worden ze met siliconen dempingsmateriaal geleverd.

Bij een eigen frequentie van 12 tot 35 Hz zijn ze inzetbaar bij alle soorten belastingen in schuif-, druk- en trekrichting en verkrijgbaar met een centrale schroefdraad of doorgaande boring.

Bovendien zijn deze moderne machineonderdelen bestand tegen UV-straling. Hun verzinkte metalen onderdelen zijn op aanvraag ook in aluminium of roestvast staal verkrijgbaar.

A+G PRO succesvol dankzij de veelzijdige producten van ACE
Na beschrijving van de betreffende situatie adviseerde Kai Boelingen deze Cup Mounts als oplossing voor de aandrijving van de lift.

Hij maakte bij de inbouw gebruik van meerdere exemplaren van het type CM-VSC2-40-M12. De montage van de slechts 450 gram lichte en 76 mm brede componenten verliep, aldus Hartmut Emmert en zijn team, snel en doeltreffend, en over de resultaten was hij zeer tevreden.

De geluiden van de nieuwe aandrijfmotor zijn niet meer te horen. A+G PRO heeft het doel van de klant bereikt en de door de huurders als ongewenst ervaren geluiden snel, volledig en voor een gunstige prijs geëlimineerd.

ACE is met haar individuele oplossingen op maat niet alleen de juiste partner wat betreft dempingstechniek en trillingsisolatie, maar ook op het gebied van veiligheidsproducten en vibratietechniek zoekt ACE ter plekke naar de beste oplossing.


Voor meer informatie
ACE Stoßdämpfer GmbH, Benelux
Maasstraat 24 - NL-6241DJ Bunde
r-kueppers@ace-int.eu - www.ace-ace.de



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.