Modeontwerper lanceert collectie gebaseerd op slimme flexibele elektronica

Modeontwerper en start-up Jasna Rok zal tijdens de Fashion Week in het Nederlandse Amsterdam de collectie “Fashion On Brainwaves” aan het publiek tonen.

Trefwoorden: #Center for Microsystems Technologies, #CMST, #flexibele elektronica, #imec, #Jasna Rock, #meandervormige connecties, #modeontwerp, #slimme elektronica, #Universiteit Gent, #virtual reality

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze geavanceerde technologie hebben de ontwerpers kledij en maskers ontworpen die oplichten met kleur en animatie afhankelijk van de stemming en de hersenactiviteit van de drager.

De ontwerpers combineren innovatieve modeconcepten met technologie om zo te komen tot mode waarin de dragers en toeschouwers volledig ondergedompeld worden. Ze doen dat door tegelijk een fysische en virtuele ervaring te creëren.

Dat gebeurt onder andere met VR-technieken (virtuele realiteit), wat een première is voor het publiek van de Amsterdamse Fashion Week (1-11 juli 2016).

Een vorige versie van de slimme kledij van deze ontwerper won de eerste prijs voor meest originele ontwerp op de Fashion Hackdays in Berlijn, een bijeenkomst van de meest innovatieve en vooruitstrevende ontwerpers en productontwikkelaars uit de hele wereld.

Voor een van de technologieën die voor de collectie gebruikt werden, werd een beroep gedaan op het CMST (Center for Microsystems Technologies), een aan imec geassocieerd lab aan de Universiteit Gent.

Die technologie, gebaseerd op meandervormige connecties, maakt het mogelijk om elektronische circuits met geïntegreerd licht in willekeurige vormen te maken. Het is een robuuste techniek om dynamisch rekbare circuits met LEDs te realiseren.

Jasna Rok wordt gecoacht door Start it @kbc, de organisatie die start-ups helpt om hun idee te ontwikkelen.