Variant van ransomware waarschuwt voor ... ransomware

EduCrypt eist, in tegenstelling tot gekende vormen van ransomware, geen losgeld. Het geeft slachtoffers zelf de mogelijkheid om de bestanden vrij te geven.

Trefwoorden: #bitcoin, #cybercrime, #educrypt, #hacker, #hacking, #ransomware, #Vasco Data Security

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay / Vasco Data Security )

ENGINEERINGNET.BE - Educrypt heeft dus niet als bedoeling gedupeerden geld afhandig te maken, maar wil computergebruikers wijzen op het belang van veilig internetgedrag.

Ransomware zorgt al jaren voor problemen en steekt de laatste maanden de kop op. Ook in ons land. Het principe van ransomware is dat het bestanden op je computer gijzelt door ze te versleutelen.

Cybercriminelen eisen vervolgens een bepaalde som (in Bitcoins) om de versleuteling ongedaan te maken. EduCrypt werkt volgens hetzelfde principe, het virus blokkeert namelijk de toegang tot jouw bestanden, maar biedt slachtoffers zelf de ontsleuteling gratis aan. Het programma waarschuwt tijdens de decryptie om geen “random shit” van het internet te downloaden.

Het virus op zich lijkt dus ongevaarlijk, maar Kurt Berghs van Vasco Data Security heeft bedenkingen bij deze vorm van 'educatie' door vermoedelijke ‘white hackers’.

Berghs: "Het doel, internetters bewust maken van ransomware, is lovenswaardig. Maar het blijft toch illegaal binnendringen op iemands computer om daar een wijziging aan te brengen."