Nederlands consortium bouwt Chinese zonnekas in Bleiswijk

Het doel is om te experimenteren en meer inzicht te verkrijgen in het telen in een Chinese zonnekas, ofwel muurkas, om zo beter in te spelen op de behoeften van Chinese telers.

Trefwoorden: #China, #glastuinbouw, #tuinbouwbedrijven, #zonnekas

Lees verder

Techniek

( Foto: Dutch Sino Delphy )

ENGINEERINGNET.NL - Een consortium van vooraanstaande Nederlandse tuinbouwbedrijven en kenniscentra zullen in september een Chinese zonnekas in Bleiswijk openen.

Dat werkt twee kanten op: speciaal op maat gemaakte technologie stelt de Chinese telers in staat om de kwaliteit en kwantiteit van hun gewas te verhogen. Daarnaast schept het nieuwe kansen voor Nederlandse leveranciers.

De Chinese glastuinbouw groeit aanzienlijk. De sector heeft echter moeite om te voldoen aan de vraag naar hoogwaardige producten en voedselveiligheid. Factoren zoals de bevolkingsgroei, afnemende watervoorraden en hogere kosten maken het voor Chinese telers moeilijk om aan deze vragen te voldoen. Daarnaast daalt de kwaliteit van de bodem door het achterblijven van afvalstoffen.

Om de Chinese telers oplossingen te helpen vinden, slaat een consortium van vooraanstaande Nederlandse bedrijven in de tuinbouw technologie en kennis de handen ineen. Dit zijn: PIB Horticulture, Hoogendoorn, Ludvig Svensson, Ridder Hortimax, Delphy, BOAL Group, Lentiz en Wageningen UR, gecoördineerd door Dutch-Sino Business Promotions.

Dit consortium assisteert de Chinese telers bij het verbeteren van hun productie, kwaliteit en binnenklimaat in de kas met behulp van zonne-energie en substraatteelt. Dit stelt deze telers in staat om water, voedingsstoffen en energie op een duurzame wijze te gebruiken.

De kloof tussen lokale teelt in een zonnekas en de modernste Nederlandse glastuinbouw technologie is vaak te groot voor de Chinese telers. Vandaar dat besloten is om een Chinese zonnekas te bouwen in Bleiswijk. Dit zonnehuis, voorzien van hoogwaardige Nederlandse technologie, bootst de klimaatomstandigheden in een zonnekas in China na.

Door dit praktisch onderzoek zijn de Nederlandse leveranciers beter in staat oplossing te vinden die aansluiten bij de China teelttechnieken en omstandigheden. De Chinese SVG Group is betrokken bij de opbouw van de zonnekas in Bleiswijk. De SVG Group bezit veel zonnekassen in de provincie Shandong, het tuinbouwgebied van China.

Dit project wordt ondersteund door de Nederlandse rijksdienst voor ondernemen en de metropoolregio Rotterdam – Den Haag.