Wageningen UR laat palingen voortplanten in gevangenschap

Na een half jaar voorbereidingstijd slagen onderzoekers erin om pas geboren palinglarven een aantal dagen in leven te houden, wat tot nu toe andere wetenschappers niet is gelukt.

Trefwoorden: #DUPAN, #Eel Reproduction Innovation Centre, #palingen, #voortplanten, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Wageningen UR / DUPAN )

ENGINEERINGNET.NL - Al decennia lang proberen wetenschappers over de hele wereld om palingen in gevangenschap voort te laten planten, maar telkens sterven de jongen vroegtijdig omdat niet bekend is wat ze eten.

Wageningen UR boekt nu snelle vooruitgang in onderzoek naar kunstmatige voortplanting van paling. Inmiddels zijn van de laatste vier moederdieren larven verkregen die tot 8 dagen lang in leven zijn gebleven.

Bovendien zijn niet alleen larven verkregen van wilde palingen maar ook van een paling van de kwekerij. De vooruitgang die de wetenschappers nu boeken biedt hoop op een snelle oplossing voor één van de grootste mysteries in de dierenwereld.

Het onderzoek in Wageningen richt zich op het voorspelbaar en daarmee beheersbaar maken van de voortplanting. De wetenschappers proberen het protocol te verbeteren zodat de verkregen larven sterk genoeg zijn en voedsel eten om op te groeien tot gezonde jonge palingen.

Wageningen UR wil de benodigde kennis ontwikkelen om palingen in gevangenschap volledig te laten opgroeien. Het onderzoek wordt verricht in samenwerking met Stichting DUPAN en het Ministerie van Economische Zaken.

DUPAN en Wageningen UR hebben het ‘Eel Reproduction Innovation Centre’ (EELRIC) opgericht als platform om de succesvolle voortplanting van de aal mogelijk te maken en dat als thuisbasis moet gaan dienen voor een internationaal consortium van partners die samenwerken om doorbraken te forceren.