Omzet NXP Semiconductors stijgt met 57% tot 2,4 miljard dollar

Het Eindhovense bedrijf, dat één van de grootste chipleveranciers aan de auto-industrie is, nam vorig jaar branchegenoot Freescale over, waardoor nu een forse groei in de omzet te zien is.

Trefwoorden: #auto-industrie, #chipleveranciers, #Freescale, #NXP Semiconductors

Lees verder

Techniek

( Foto: NXP )

ENGINEERINGNET.NL - De internationale chipmarkt, die vorig najaar sterk kromp, is echter nog niet volledig hersteld. NXP leed in het tweede kwartaal een verlies van 13 miljoen dollar, terwijl in het eerste kwartaal nog sprake was van een verlies van 398 miljoen dollar.

Vorig jaar werd de divisie Standard Products, het bedrijfsonderdeel voor bulkproductie, verkocht aan twee Chinese investeerders voor 2,75 miljard dollar. Deze tak gaat als apart bedrijf verder onder de naam Nexperia en krijgt het hoofdkantoor in Nijmegen.

Zonder de fusie met Freescale en zonder de verkoop van Standard Products liet de kwartaalomzet van NXP nog een daling zien van 8%. De grootste achteruitgang in omzet lag bij de divisie die beveiligde identificatiechips maakt. De omzet kwam uit op 200 miljoen dollar: 22% minder dan een jaar eerder.

Het bedrijf verwacht voor het derde kwartaal betere resultaten, onder meer door een groei in de producten van het bedrijf voor de auto-industrie. De automotive-chips van NXP worden gebruikt voor onder meer hulpsystemen voor de bestuurder, infotainment en netwerken tussen verschillende autosystemen.

NXP maakt ook chips voor smartphones en tablets, maar daar is minder vraag naar.