REstore verwerft nieuw Demand Response contract met Elia

Belgisch REstore mag als eerste zuiver technologisch bedrijf primaire reserve leveren aan een beheerder van hoogspanningsnetten. Dat is een wereldwijde primeur, claimt de leverancier.

Trefwoorden: #actility, #aggregator, #ArcelorMittal, #bis, #demand response, #edf luminus, #elia, #energie, #gascentrale, #Ineos-Inovyn, #Umicore, #vraagsturing

Lees verder

Techniek

( Foto: REstore )

ENGINEERINGNET.BE - Vraagsturing of Demand Response wordt door Elia gebruikt op momenten dat er problemen zijn om voldoende stroom te produceren met klassieke elektriciteitscentrales. Dan zetten de beheerders van het hoogspanningsnet (zoals Elia) hun snelst reagerende beschikbare reserves in om de frequentie van hun netwerk stabiel te houden. Tot voor enkele jaren werd deze reserve enkel aangeleverd door gasgestookte elektriciteitscentrales.

Intussen bestaat er ook vraagsturing, en nieuwe groeimarkt in de energiesector. Sommige bedrijven die veel elektriciteit verbruiken - zoals metaalsmelters en koelmagazijnen - kunnen machines gedurende een bepaalde periode stilleggen, zonder gevolgen voor hun productie. Hen daarvoor betalen is goedkoper dan back-upcentrales op te starten.

Aggregators zoals REstore, Actility en een afdeling van EDF Luminus, sluiten contracten met de industriële grootgebruikers om dat om een geautomatiseerde, betrouwbare en veilige manier te doen. De redenering is dat deze grootverbruikers op die manier een deeltje van hun (in vergelijking met de buurlanden) peperdure elektriciteitsrekeningen kunnen recupereren.

Voor specifiek dit contract met Elia sloot aggregator REstore - in 2010 opgericht door Jan-Willem Rombouts en Pieter-Jan Mermans - individuele overeenkomsten met een grote groep producenten, waaronder Aurubis, Ineos-Inovyn, ArcelorMittal en Umicore.

Wat veel productiemanagers naar verluidt ook overtuigt is dat ze via het door REstore onwikkelde Internet-platform de randvoorwaarden om hun machines te laten schakelen zelf kunnen bepalen. Geert Ramault, Vice-President van REstore België: "Wij garanderen dat, zelfs bij zeer korte reactietijden, deze voorwaarden steeds gerespecteerd blijven." Het platform is gepatenteerd.


ACHTERGROND
CREG publiceerde onlangs nog een rapport, met concrete aanbevelingen voor de regering Michel om de aanbieders van vraagsturing tegen 1 januari 2017 volledig toegang te geven tot de groothandelsmarkt. Op dat moment zouden vrije biedingen ook open zijn voor netgebruikers, aggregatoren en kleinere productie-eenheden. Momenteel loopt in dat verband het pilootproject Bidladder bij Elia (zie leestip hieronder)