NS neemt nieuwe trein met TU Delft toilet-ontwerp in gebruik

Onlangs stelde NS een nieuwe trein voor met als nieuwigheid het gebruik van een toilet ontworpen door TU Delft PhD’er Marian Loth. De toiletruimte bevat nu ook een urinoir.

Trefwoorden: #industrieel ontwerpen, #LED, #Marjan Loth, #NS, #toilet, #treinen, #TU Delft, #urinoir

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL - Hierdoor blijft de toiletpot schoner en wordt het toiletbezoek voor vrouwen en ouderen tevens aangenamer gemaakt.

Marian Loth (TU Delft, faciliteit Industrieel Ontwerpen) doet al jaren onderzoek naar treintoiletten. Ze onderzocht dat 85% van de mannen staand gebruik maakt van het treintoilet. Ook onderzocht ze de vervuiling van de wc bril bij staand plassen.

Met behulp van papier kon ze onzichtbare verstuiving bij het plassen zichtbaar maken. Ze richtte zich daarom op het ontwerp van een urinoir, naast de gebruikelijk toiletpot.

Het ontwerp voor een familietoilet richt zich op specifieke doelgroepen, waaronder ouderen en families met kleine kinderen.

Loth: “Uit een vragenlijst bleek dat met name ouderen meer met de trein zouden reizen als er een deugdelijk en hygiënisch toilet aanwezig zou zijn. Het scheiden van de toiletpot en het urinoir draagt daar aan bij. Ook zijn er in de trein beugels aanwezig waaraan je je goed vast kunt houden. Daarnaast moet het toilet ook toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel.”

De TU Delft onderzoekt op verzoek van de NS ook het rapportcijfer dat het publiek geeft aan het treintoilet. Dit cijfer zal ook afhangen van de frequentie waarmee het toilet wordt schoongemaak.

Naast de nieuwe toiletten is er in de trein ook aandacht voor kunst, meer bagageruimte, wifi en actuele reisinformatie. Door nieuwe led-verlichting en verbeterde aerodynamica is de trein ook duurzamer en zuiniger geworden.


(bron en foto: TU Delft)