Efficiëntere controle kankerbehandeling mogelijk met microbellen

Een interdisciplinair team van de KU Leuven heeft een nieuwe manier ontwikkeld om de effectiviteit te controleren van een kankerbehandeling met stralen.

Trefwoorden: #kanker, #kankerbehandeling, #Koen Van Den Abeele, #KU Leuven, #microbellen, #radiotherapie

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Het inzetten van radiotherapie om kanker te behandelen heeft als nadeel dat er ook gezond weefsel kan worden beschadigd. Er bestaan allerlei methoden om de tumor zo goed mogelijk in kaart te brengen en de straling daar optimaal op te richten, maar er is geen manier om in het lichaam te controleren of de straling effectief haar doel bereikt heeft.

Daar brengen professor Koen Van Den Abeele en zijn collega’s (KU Leuven) nu verandering in.De nieuwe techniek combineert microbellen en geluidsgolven om vast te stellen of de radiotherapie het beoogde gebied bereikt heeft.

De microbellen zijn ongeveer even groot als een rode bloedcel en worden ingespoten in de bloedbaan. In het lichaam hechten ze zich aan de tumor. Onder invloed van radiotherapie worden de microbellen harder en het is deze lokale verharding die de onderzoekers in kaart brengen, met behulp van ultrasone geluidsgolven.

Microbellen worden nu al gebruikt als contraststof bij medische beeldvorming, bijvoorbeeld bij echografie om organen en bloedbanen duidelijker af te bakenen. Het is de eerste keer dat ze ook ingezet worden bij kankerbestrijding.

De techniek werd tot dusver in vitro en op muizen getest. Er is nog verder onderzoek nodig om ze ook te kunnen toepassen bij mensen.


(bron en illustraties: KU Leuven)