Caterpillar sluit fabriek in Gosselies, productie naar buitenland

Constructeur van graafmachines Caterpillar kondigt volledige sluiting van zijn fabriek in Waalse Gosselies aan. De productie verhuist naar centra in Grenoble en landen buiten Europa.

Trefwoorden: #caterpillar, #gosselies, #graafmachine, #Pellette, #sluiting, #sluiting gosselies, #Tom Pellette

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE - In zijn meest recente persbericht (zie leestip onderaan) stelt Caterpillar nog een sluiting te "overwegen", maar het nieuws is intussen bevestigd: de plant in Gosselies gaat definitief dicht.

Caterpillar in het persbericht: "Er wordt ook overwogen de productie van componenten toe te wijzen aan externe leveranciers of andere sites van Caterpillar en eveneens om de ondersteunende diensten onder te brengen in andere sites. Na een grondig onderzoek overweegt Caterpillar Inc. de volumes die in Gosselies worden geproduceerd toe te wijzen aan productie-eenheden in Frankrijk (Grenoble) en andere fabrieken buiten Europa." In Gosselies worden voornamelijk zware machines voor de bouwsector vervaardigd.

Op de plant in Gosselies werken momenteel nog zo'n 2.000 medewerkers. Het collectieve ontslag volgt op een grote herstructurering waarbij drie jaar geleden al meer dan 1.400 Belgische banen verloren gingen.

De aankondiging heeft te maken met het wereldwijde herstructurerings- en besparingsplan dat Caterpillar in september 2015 bekendmaakte. “Wij moeten acties overwegen om onze productiecapaciteit en operationele kosten af te stemmen op een gedaalde vraag", zegt Tom Pellette, Group President, verantwoordelijk voor het segment Construction Industries.

"Indien dit voornemen wordt bevestigd, zullen wij het lokale management steunen om de impact te beperken op onze werknemers, hun gezin en de regio’s waarin wij gevestigd zijn. Caterpillar verbindt er zich toe de wettelijke verplichtingen na te leven en een constructieve dialoog tot stand te brengen met de werknemersafgevaardigden om de sociale impact zoveel mogelijk te beperken.”


ACHTERGROND
Met een omzet van 47,011 miljard dollar in 2015 is Caterpillar de grootste constructeur ter wereld van uitrusting voor de bouw en de mijnbouw, diesel- en aardgasmotoren, industriële gasturbines en dieselelektrische locomotieven. Het bedrijf opereert voornamelijk via zijn drie productsegmenten - Construction Industries, Resource Industries en Energy & Transportation - en biedt eveneens financiële en gerelateerde diensten via zijn segment Financial Products.