Minder faillissementen tijdens de zomermaanden

De nieuwe Graydon barometer faillissementen toont aan dat het aantal faillissementen tijdens de zomermaanden juli en augustus met 4,6% afgenomen is.

Trefwoorden: #faillissementen, #Graydon, #Graydon barometer

Lees verder

HR

( Foto: Graydon )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de eerste acht maanden van 2016 waren er in totaal 6.198 faillissementsuitspraken. Dat is een daling met 11,5% tegenover vorig jaar.

In de zomermaanden gingen in totaal 934 bedrijven failliet. Dat zijn er 40 minder dan in dezelfde periode verleden jaar.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “De faillissementscijfers liggen traditioneel gevoelig lager tijdens de vakantieperiode waarbij in eerste instantie enkel de hoogdringende zaken worden behandeld. Toch zien we de dalende tendens van de afgelopen maanden zich ook tijdens de zomer doorzetten in alle drie de landsdelen.”

In het Vlaamse Gewest noteert Graydon een daling van de faillissementscijfers met 2,3%, in Wallonië daalt het aantal faillissementsuitspraken met 17,7%. Binnen de jurisdictie van de Brusselse rechtbanken van koophandel daalt het aantal faillissementen ten opzichte van de eerste acht maanden van 2015 zelfs met 25,4%.

Enkel de provincies Oost- en West-Vlaanderen noteren over de eerste acht maanden van dit jaar een lichte stijgingen in het aantal faillisementen. Hierbij valt op dat er in West-Vlaanderen heel wat meer horecazaken over de kop gingen (stijging van 87 in 2015 naar 145 in 2016 of +66,7%) terwijl in Brussel het aantal failliete horecazaken (234) identiek is aan het aantal over dezelfde periode 2015 .

De faillissementsdaling zet zich over de eerste acht maanden 2016 door in zo goed als alle sectoren. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar situeren de belangrijkste dalingen zich binnen de sector bouw (-16,7%) en de zakelijke dienstverlening (-21,9%). Ook binnen de transportsector is er een daling met -16,5%. Enkel binnen de horeca noteren we een lichte stijging met 0,6%.

Mede door de afname van het aantal faillissementszaken is het jobverlies door faillissemten ook gedaald. In de eerste acht maanden van 2016 gingen 13.432 jobs verloren door het gevolg van een faillissement, dat zijn 1.117 banen minder dan in 2015. Dat betekent een daling van bijna 8%.