Technologie bedrijf icometrix haalt erkenning in VS binnen

icometrix heeft van de Amerikaanse FDA erkenning gekregen voor hun software die medische beelden analyseert en artsen wereldwijd helpt om hersenaandoeningen in kaart te brengen.

Trefwoorden: #FDA, #icometrics, #KU Leuven, #medische beeldvorming, #multiple sclerose, #spin-off, #UAntwerpen, #UZA, #UZ Leuven

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - icometrics )

ENGINEERINGNET.BE - De software wordt reeds uitvoerig gebruikt in de EU, Canada en Australië en is nu ook beschikbaar op de Amerikaanse markt. De Food and Drug Administration (FDA) -erkenning is een cruciale stap voor de groei van het bedrijf.

Vanaf het najaar zullen ook de Amerikaanse neurologen en neuroradiologen hun medische software-as-a-service kunnen gebruiken bij het opvolgen van hun MS-patiënten.

De metingen werden ontwikkeld door icometrix om relevante informatie zoals de evolutie van hersenvolume en letsels in de hersenen uit klinische MRI scans te verkrijgen. Dergelijke metingen zijn erg belangrijk in de opvolging van patiënten met Multiple Sclerose, dementie en andere hersenaandoeningen en helpen de arts om de ziekteprogressie in kaart te brengen en de juiste medicatie voor te schrijven.

Het bedrijf werd in 2011 opgericht als spin-off van de universiteiten en universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven. Door kennis rond de analyse van MRI beelden te combineren met nauwe samenwerkingen met artsen, groeide icometrix op korte tijd uit tot een wereldspeler met kantoren in Leuven en Boston.

Prof. dr. Paul M. Parizel, diensthoofd radiologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en president van de Europese vereniging voor Radiologie: “Op dit moment gebeurt de beoordeling van MRI beelden van de hersenen vooral visueel, door gespecialiseerde radiologen. Dit is niet alleen een tijdrovende, maar ook erg moeilijke taak. En het visueel beoordelen van de reductie van het hersenvolume, is zelfs gewoon onmogelijk door de kleine, maar klinisch belangrijke, veranderingen die optreden.

Dr. Sc. Wim Van Hecke, mede-oprichter van icometrix: “Wij willen onze bijdrage leveren tot een meer gepersonaliseerde geneeskunde. Onze software was reeds goedgekeurd in Europa, Australië en Canada, maar dankzij de FDA goedkeuring kunnen we nu ook patiënten en artsen in de Verenigde Staten helpen.”


(bron: UAntwerpen)