Toestel voor het sorteren van afval in horecazaken ontwikkeld

Kathleen Vinck van de UAntwerpen heeft een toestel voor het sorteren van afval in horecazaken ontwikkeld. Hiermee kan afval gereduceerd worden tot één zakje biomassa.

Trefwoorden: #afval, #afvalstroom, #Arnon, #biomassa, #horeca, #Kathleen Vinck, #UAntwerpen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Horecazaken bieden zelden gescheiden afval aan. Het voedselafval belandt gewoon bij het restafval.

Kathleen Vinck (Universiteit Antwerpen, studente productontwikkeling) vond dit onaanvaardbaar vanuit ecologisch standpunt en ontwikkelde daarom Arnon, een toestel dat de recyclage van voedselafval moet stimuleren.

Vinck: “Gescheiden organisch afval levert door compostering of vergisting een hogere waarde op dan wanneer het samen met het restafval verbrand wordt. Simpelweg door het recycleren van voedselafval kunnen we dus een hoger nut bereiken.

Dit nieuwe toestel verzamelt en verwerkt het voedselafval. Het verwerkingsproces begint met een fractionering van het voedselafval. Hierbij zal er hergebruik worden gemaakt van afwaswater om een goede verwerking te verzekeren.

Eenmaal gefractioneerd, wordt het afval onttrokken van vocht. Door een centrifugering wordt de vaste materie gescheiden van het vocht, dat vervolgens geloosd wordt.

Vinck: “Geuroverlast wordt geëlimineerd, het onderhoud beperkt en de hygiëne geoptimaliseerd. Maar ook economisch is dit erg voordelig: de afvalberg wordt kleiner, en dus moet de horecazaak minder betalen voor het afdanken van haar afval. En doordat de output zodanig gereduceerd wordt, is ook de CO2-uitstoot van het ophalen van het afval lager. Bovendien is de biomassa die overblijft, geschikt als input in een composteringsproces..”

Bedoeling is om dit systeem in een horecazaak binnen de afruim- en afwasruimte te implementeren en naadloos op de huidige workflow aan te sluiten.


(bron en illustratie: UAntwerpen)