GE neemt 3D-print pioniers Arcam en SLM Solutions over

Producent en engineeringbedrijf GE wil de komende jaren 1,4 miljard investeren om 3D-print in zijn organisatie in te voeren. Het nam nogmaals enkele bedrijven over: Arcam en SLM Solutions.

Trefwoorden: #3d-print, #3d print, #arcam, #Electron Beam Melting, #ge, #general electric, #maakbedrijven, #maakindustrie, #SLM Solutions

Lees verder

Techniek

( Foto: GE )

ENGINEERINGNET.BE - Het GE-concern heeft sinds 2010 al 1,5 miljard dollar in productie- en 3D-technologieen geïnvesteerd. Alleen al op het vlak van metaalpoeders - een grondstof voor 3D-printen - heeft het concern 346 patenten in zijn portfolio.

Veel van deze octrooien verwierf het door hoogtechnologische bedrijven en bedrijfjes in te lijven. Het heeft zelfs een ecosysteem in het leven geroepen rond digitale ontwerp- en maaktechnologieën om start-ups van startkapitaal te voorzien. Wat het concern uiteraard een schitterende uitgangspositie oplevert om aan 'cherry picking' te kunnen doen voor het werven van toptalent of het inkopen van technologie.

De bedoeling van GE is tweeërlei: nieuwe producten en diensten aanbieden aan klanten, plus nieuwe digitale technieken zoals 3D-printing in zijn engineering- en fabricageprocessen invoegen.

Met het eerste wil het tegen 2020 al 1 miljard dollar omzet bij zijn klanten genereren. Maar anderzijds verwacht het zelf tegen 2026 jaarlijks tussen 3 en 5 miljard te besparen op zijn productiekosten, "vanwege de efficiëntieslag die de nieuwe technologieën teweeg gaan brengen binnen onze organisatie".

De twee bedrijven die GE thans overgenomen heeft zijn geen starters, maar bekende en gevestigde namen: het Zweedse Arcam en het Duitse SLM Solutions, twee uitermate researchgedreven bedrijven die bij de pioniers van de 3D-industrie behoren.

Zo staat Arcam te boek als de uitvinder van de Electron Beam Melting-machine voor metaalgebaseerde additive manufacturing. Het produceert metaalpoeders, had in 2015 een omzet van 68 miljoen dollar en heeft 285 medewerkers in dienst. SLM Solutions van zijn kant fabriceert multilasermachines en staat voor een omzet van 74 miljoen dollar en 260 medewerkers.