Studiebureau Sweco stelt ontwerp nieuwe metrosectie Ligne 17 in Parijs voor

Ingenieursbureau mag projectcoördinatie, civiele techniek en engineering van nieuwe metrosectie Ligne 17 voor zijn rekening nemen. "Dit is blijk van waardering voor Belgische ingenieurs".

Trefwoorden: #Didier Reynders, #engineering, #ingenieursbureau, #Le Grand Paris Express, #ligne 17, #studiebureau, #studiebureel, #sweco, #sweco belgium

Lees verder

Techniek

( Foto: Sweco Belgium,© Tom-D'haenens )

ENGINEERINGNET.BE - Het was minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders die er alle media-aandacht mee wist weg te kapen: hij was aanwezig op de presentatie door het Belgische ingenieursbureau Sweco van de eerste ontwerpen van Ligne 17, een onderdeel van het project 'Le Grand Paris Express' in Parijs.

Le Grand Paris is een gigantische onderneming, waarvan Sweco Belgium (niet te verwarren met producent Sweco Europe in Nijvel) een deeltje voor zijn rekening mag nemen. Maar het is hoe dan ook een blijk van waardering voor de kennis en ervaring van de Belgische ingenieurs dat ze überhaupt in een masterplan van de Franse overheden van de partij mogen zijn.

Managing Director Erwin Malcorps (foto): “Parijs zal over een decennium in een nieuwe stad ontwaken. Le Grand Paris Express omvat in totaal 200 km extra spoor, 68 nieuwe stations en méér dan 2 miljoen passagiers die er dagelijks gebruik van zullen maken". Het megaproject gaat gepaard met de uitbouw van nieuwe industriële sites, woonwijken en een uitgebreid metronetwerk, met Ligne 17 als één van de essentiële schakels.

Het Belgische studiebureau zal meer in detail mogen instaan voor het projectbeheer, de coördinatie van de studies van civiele techniek en de engineering van de stations en de bijbehorende werken voor Ligne 17. Dit in partnerschap met de engineeringbureaus Ingerop, AIA Ingénierie, drie architectenbureaus (Benthem Crouwel, Atelier Novembre Architecture en Explorations Architecture) en diverse onderaannemers zoals Amberg, CEBTP en Iris Conseil.

Ligne 17 beslaat ongeveer 20 km, waarvan 5 km bovengronds. Ze bevindt zich vooral in de randstad, doorkruist twee luchthavens (Le Bourget en Charles De Gaulle), een expositiepark en landbouwgebieden. Het traject zal aansluiten op het toekomstig station Le Bourget RER (buiten deze opdracht), dat één van de belangrijkste knooppunten zal worden van het toekomstige Grand Paris Express.


ACHTERGROND
Sweco Belgium nv is de werkmaatschappij waarin Grontmij Vlaanderen, Grontmij Industry, Libost-Groep en Grontmij Wallonie werden samengebracht. Het bureau liet de afgelopen jaren van zich spreken door de overname van een reeks collega-bureaus, zoals Libost-Groep in 2008, het Studiebureel Stokmans en Econnection in 2009, en het studiebureau G.V.E. en de mobile mapping activiteiten van GeoInvent in 2011. In 2015 werd het toenmalige Grontmij zelf overgenomen door het Zweedse Sweco.