STW en NXP investeren in nieuwe generatie chips

Samen met chipfabrikant NXP organiseert STW een onderzoeksprogramma uit dat het fundament moet leggen voor een nieuwe generatie communicatiechips.

Trefwoorden: #5G, #chips, #NXP, #Partnership, #STW

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - De chips maken de weg vrij voor 5G-technologie: een telecomnetwerk van de vijfde generatie. De samenwerking is vormgegeven in een Partnership-programma, dat is opgezet om om innovatie-knelpunten in het bedrijfsleven op te lossen.

Mobiele informatiestromen vormen een integraal onderdeel van onze levensstijl. Dat zou onmogelijk zijn zonder de fijnmazige telecomnetwerken waarin de afgelopen decennia enorm is geïnvesteerd. Tegenwoordig maken deze netwerken gebruik van technologie van de vierde generatie, oftewel 4G.

Maar omdat de datahonger waarschijnlijk blijft toenemen, streeft de telecomsector ernaar om in het begin van het volgende decennium een 5G-netwerk in de lucht te brengen.

In 2019 wordt op internationaal niveau besloten welke frequentieband daarvoor zal worden benut. Vervolgens is het aan de telecombedrijven om de bijbehorende technologie te ontwikkelen.

Een van die bedrijven is chipfabrikant NXP. Deze voormalige halfgeleiderdivisie van Philips start samen met STW een Partnership-programma, met als doel de telecommunicatiechips te ontwikkelen die voor implementatie van 5G noodzakelijk zijn. Gezamenlijk investeren STW en NXP 3 miljoen euro in het programma.

In de kern van de zaak gaat 5G over een sterke vergroting van het dataverkeer, tot 100 megabit per seconde. Verder moet de technologie goed overweg kunnen met piekbelasting, betrouwbaar zijn en korte vertragingstijden hebben. Daartoe dienen hoge radiofrequenties te worden ingezet van 28 tot 39 gigahertz.

Dat zorgt voor de nodige hoofdbrekens: het vereist namelijk nieuwe antennetechnologie en het aantal ‘cellen’ in het netwerk moet drastisch omhoog. Dat een lager energieverbruik eveneens een van de doelstellingen is, maakt het onderzoek er niet gemakkelijker op.

Binnen het Partnership richt NXP zich speciaal op het ontwikkelen van betaalbare 5G-chips die hoge frequenties en datasnelheden weten te hanteren.