Hoge Gezondheidsraad publiceert nieuwe uitgave van voedingsaanbevelingen

Sommige richtlijnen blijven ongewijzigd, maar meerdere aanpassingen werden aangebracht om de aanbevelingen in overeenstemming te brengen met de huidige wetenschappelijke kennis.

Trefwoorden: #FOD volksgezondheid, #Hoge Gezondheidsraad, #suiker, #vet, #voedselaanbeveling, #zout

Lees verder

Nieuws

( Foto: FOD Volksgezondheid )

ENGINEERINGNET.BE - De voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) leggen voor elke nutriënt zowel de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), als de niet te overschrijden maximale hoeveelheid vast.

Ze vormen fundamentele richtlijnen waarop voedingsadviezen zouden moeten worden gestoeld, om de gezondheidstoestand van de bevolking te optimaliseren. De wetenschappelijke kennis evolueert voortdurend; het is dan ook belangrijk om rekening te houden met nieuwe inzichten en wetenschappelijke gegevens die een herziening van deze richtlijnen rechtvaardigen.

De uitgave is ten opzichte van de vorige van 2009 grondig herzien. Voor het eerst kunnen gezondheidswerkers aan de slag met praktische informatie die ze onmiddellijk kunnen inzetten.

Om het lichaamsgewicht stabiel te houden, is het essentieel om de inname en het verbruik van energie in evenwicht te houden. In de vorige versie (2009) werd bij de aanbevelingen voor energie-inname slechts rekening gehouden met drie activiteitencategorieën (licht, gemiddeld en zwaar); dit zijn er nu 6 (inactief, sedentair of weinig actief, matig actief, actief, erg actief, uitgesproken actief).

Hoewel het nog steeds belangrijk is om een te vetrijke voeding te vermijden (max. 35% van de energie-inname), besteedt de nieuwe uitgave bijzondere aandacht aan de verschillende soorten vetten.

Verder blijft de HGR een aanbeveling omtrent "toegevoegde suikers" behouden (max. 10% van de energie). Dit in tegenstelling tot de Wereldgezondheidsorganisatie die aanbeveelt om "vrije suikers" te beperken. Er wordt ook nog aanbevolen om niet meer dan 2 g natrium, hetzij 5 g zout per dag in te nemen.