Limburgse campus EnergyVille feestelijk geopend

Onlangs werd het gebouw “EnergyVille I” feestelijk geopend. Campus EnergyVille is de bouwheer van dit volledig energie-neutrale gebouw dat het onderzoekscentrum EnergyVille huisvest.

Trefwoorden: #campus, #energie-neutraal, #energie-neutraal gebouw, #EnergyVille, #onderzoekscentrum

Lees verder

nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - De opening gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Wim Dries, Europees Commissaris Maroš Šefcovic, Federaal Minister Marie Christine Marghem en Vlaams Minister Bart Tommelein.

EnergyVille heeft de ambitie om het hele Thor-park, de voormalige mijnsite van Waterschei in Genk, te integreren in een regelluwe zone op het vlak van energie, wat sterk doorgedreven onderzoek en ontwikkeling naar de energiesystemen van de toekomst toelaat.

De onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt bundelen er hun onderzoek naar duurzame energie. EnergyVille wil de energietransitie helpen verwezenlijken en wordt daarbij gesteund door zowel lokale als internationale partners.

Vlaams minister voor Energie, Bart Tommelein heeft zijn steun uitgesproken voor een regelluwe zone in heel Thor Park. Dit betekent dat de huidige wetgeving voor die zone heel specifiek zou worden aangepast om het testen van nieuwe technologieën en businessmodellen op grote schaal, tussen verschillende gebouwen, mogelijk te maken en zo input te geven naar het beleid en de regelgeving in de toekomst.

Een ‘living lab’ voor een duurzame energietransitie is van groot belang voor de toekomst. De activiteiten van EnergyVille worden geïllustreerd in het gebouw zelf, dat volledig energieneutraal is en onder andere daardoor het BREEAM Excellent label kreeg.

Ook het innovatieve onderzoek dat hier wordt gevoerd en de specifieke projecten die bijdragen aan een duurzame maatschappij zijn tijdens het openingsevenement voorgesteld aan het publiek.

Naast het EnergyVille-gebouw zal EnergyVille 2 worden gebouwd. Het gebouw zal een vloeroppervlakte hebben van 4900 m² waarvan 2000 m² labo’s en 2900 m² kantoren. De labo’s richten zich vooral naar technologieontwikkeling voor dunne-film PV, PV-modules en nieuwe batterijen voor lokale energieopwekking en energieopslag.

De bouw is recent gestart en het is voorzien dat de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten vanaf het tweede kwartaal van 2018 volledig operationeel zullen zijn.