BioBase4SME ondersteunt bedrijven voor innovatie in biogebaseerde economie

Europa lanceert, via zijn financieringsinstrument Interreg NWE, het 3-jarig project BioBase4SME om de groei van de biogebaseerde economie in Noordwest-Europa (NWE) te stimuleren.

Trefwoorden: #bio-based, #bio-based economie, #BioBase4SME, #biogebaseerde economie

Lees verder

nieuws

ENGINEERINGNET.BE - BioBase4SME beschikt over een budget van 5,83 miljoen euro en zal hiermee start-ups en KMO’s begeleiden die tegen technologische en andere barrières aanlopen op hun weg om biogebaseerd onderzoek te vermarkten.

De biogebaseerde economie is een belangrijke opportuniteit voor Europa. Materialen, chemicaliën en energie worden geproduceerd op basis van lokaal geproduceerde grondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen.

Dit creëert een nieuwe kennis- en technologie intensieve economie met een hoog tewerkstellingspotentieel en lagere ecologische voetafdruk. De Europese bio-economie was in 2013 goed voor een omzet van 2.1 biljoen euro, stelde in dat jaar 18.3 miljoen mensen te werk en heeft nog een enorme groeimarge.

Dit netwerk brengt topexperts uit de biogebaseerde economie samen. Zij zullen KMO’s en start-ups gevestigd in Noordwest-Europa helpen om nieuwe ideeën om te zetten in vermarktbare producten.

Het project biedt training aan, bio-innovatie kampen, workshops en innovatie coupons die tot 100.000 euro kunnen bedragen. Deze coupons kunnen gebruikt worden voor technologische bijstand zoals opschaling naar pilootschaal, maar ook voor Life-Cycle Assessment (LCA), techno-economische evaluatie, marktonderzoek, feedstock analyse, social acceptance, businessplanning of een combinatie van deze diensten.

Dr. Lieve Hoflack, Manager van het BioBase4SME project: "We verwachten zo een 20-tal beloftevolle innovaties dichter bij de markt te brengen wat nieuwe investeringen en jobs zal creëren. Daarbovenop willen we training aanbieden aan een 200-tal ondernemers die actief zijn in de biogebaseerde economie om zo hun innovatiecapaciteit een duw in de rug te geven."

BioBase4SME volgt het zeer succesvolle Bio Base NWE project op. Dit 3-jarige (2013-2015) project begeleidde 755 bedrijven en reikte 30 innovatiecoupons uit voor technologische bijstand aan KMO’s en start-ups.

Het werk verricht binnen het innovatie coupon systeem had een groot hefboomeffect: meer dan 71 miljoen euro aan investeringen en de creatie 320 nieuwe jobs in de biogebaseerde economie in de komende jaren.