Nederlands-Chinees consortium opent Wetland Park in Deyang te China

Het recreatieve waterpark heeft een omvang van drie hectare en omvat ook een kunstmatig infiltratiesysteem en drinkwaterproductie om deze stad van voldoende drinkwater te voorzien.

Trefwoorden: #China, #Deyang, #drinkwater, #drinkwaterproductie, #kunstmatig infiltratiesysteem, #rivierwater, #Wetland Park

Lees verder

Techniek

( Foto: RVO.nl )

ENGINEERINGNET.NL - De stad Deyang, gelegen in het Sichuan bekken in Zuidwest-China, kan de snel groeiende vraag naar drinkwater niet meer aan. Het aantal inwoners van Sichuan is zeer snel gestegen door onder meer de massale toestroom van het platteland naar de stad.

De situatie is geen uitzondering: twee derde van alle Chinese steden kampt regelmatig met watertekorten gedurende het jaar. Daar komt nog bij dat de snelle groei leidt tot serieuze watervervuiling van huishoudens en industrie.

Het Wetland Park is ontworpen en ontwikkeld door samenwerkende Nederlandse en Chinese organisaties, en mede gefinancierd door Partners voor Water en de gemeente Deyang.

Het park heeft een omvang van drie hectare en is een combinatie van een recreatief waterpark, een kunstmatig infiltratiesysteem én drinkwaterproductie. In het park worden de resultaten van wetenschappelijk onderzoek getoond zodat het ook een educatieve bijdrage levert.

Elke dag wordt in dit park drie miljoen liter rivierwater omgezet in drinkwater. Een belangrijke stap in dit zuiveringsproces is de filtratie van water door zandfilters. Wanneer water in de grond sijpelt, vormen de zandbodems een natuurlijke barrière tegen bacteriën en virussen. Dit proces heet kunstmatige infiltratie. Eenvoudig gezegd: het aanvullen van het grondwater.

Het systeem bouwt voort op de ervaringen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, de belangrijkste bron voor de drinkwatervoorziening in Amsterdam. Daar wordt dit proces al sinds de jaren '60 toegepast.

Het consortium van Nederlandse en Chinese organisaties bestaat uit UNESCO-IHE, World Waternet, MetaMeta, Eijkelkamp Soil & Water, Deyang Department of Housing, Urban & Rural Planning and Construction, Deyang Department of Water Affairs, Deyang Water Supply Company en Chengdu University of Technology.

Het Partners voor Water 2016-2021 programma is een van de uitvoeringsinstrumenten van de Internationale Water Ambitie van de Rijksoverheid. RVO.nl en het Netherlands Water Partnership voeren dit programma gezamenlijk uit in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken.