Europese primeur: testlocatie voor drones in Nederland geopend

Het Finse telecombedrijf Nokia gaat in het testcentrum Space53 op Twente Airport de Nokia UTM, een intelligent verkeersmanagementsysteem voor drones, testen en verder ontwikkelen.

Trefwoorden: #drones, #Nokia, #Nokia UTM, #Space53, #testlocatie, #Twente Airport, #verkeersmanagementsysteem

Lees verder

Techniek

( Foto: Space53 )

ENGINEERINGNET.NL - Space53 is de eerste nationale testlocatie voor drones en unmanned systems. Met dit testcentrum heeft Nederland als eerste land binnen Europa de beschikking over een locatie die de benodigde ruimte en omstandigheden biedt om drones en unmanned systems in complexe omgevingen en situaties te testen.

Tijdens de opening van het centrum op maandag 26 september heeft Nokia als eerste multinational een samenwerkingsovereenkomst getekend. De Finse telecomaanbieder gaat hier de Nokia UTM, een intelligent verkeersmanagementsysteem voor drones, testen en verder ontwikkelen.

“Unmanned systems worden in snel tempo in steeds meer sectoren ingezet. Het is cruciaal dat we deze zonder gevaar voor de veiligheid kunnen laten opereren in een complexe, dicht bewoonde omgeving,” aldus Thorsten Robrecht, Nokia’s vice-president Advanced Mobile Networks Solutions, tijdens de lancering van Space53 op Twente Airport.

“Daarvoor zijn niet alleen smart-drones vereist maar ook een intelligent verkeersmanagementsysteem. Nokia’s UTM-systeem is hiervoor speciaal ontwikkeld en we zijn op dit moment de enige telecompartij die hierin actief is. Twente Airport biedt ons de juiste omgeving en faciliteiten om de UTM in samenwerking met de kennispartners van Space53 grondig te kunnen testen en perfectioneren.”

Space53 is een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de publieke sector in Twente. De locatie omvat een luchthaven, safety campus en een groot aantal buiten- en binnenruimtes voor het onderzoeken, ontwikkelen en testen van zowel grote als kleine unmanned systems. Alle hulpdiensten zijn op de locatie aanwezig.

Binnen Space53 wordt nauw samengewerkt met onderzoeks- en onderwijsinstellingen zoals Universiteit Twente, Saxion Hogescholen en ROC van Twente. Professionele partijen vanuit heel de wereld kunnen hier hun oplossing testen of samenwerking zoeken.

De opening van Space53 draagt ook bij aan de ontwikkeling van Technology Base Twente, een bedrijventerrein voor innovatieve maakindustrie op voormalig vliegveld Twente.

Tijdens de opening van het testcentrum op maandag 26 september zijn in totaal 8 demonstraties gegeven van wat er op dit moment mogelijk is met drones en andere unmanned systems.

De ruim driehonderd genodigden uit binnen- en buitenland zagen onder meer een voorbeeld van ‘swarming’: het gecontroleerd samen laten vliegen en samenwerken van meerdere drones bij het oplossen van bijvoorbeeld complexe veiligheidsvraagstukken.

Ook het UTM systeem van Nokia is gedemonstreerd. Meerdere drones werkten samen in een rampscenario en wisselden informatie uit zonder risico’s voor de veiligheid op te leveren.