Nieuwe kaaien voor schroot- en slakkenoverslag in haven van Gent

Gisteren is het Havenbedrijf Gent gestart met de bouw van een 220-meter-lange kaaimuur voor schroot- en slakkenoverslag in de haven van Gent.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #Haven van Gent, #kaaimuur, #schrootoverslag, #slakkenoverslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Port of Ghent )

ENGINEERINGNET.BE - Dankzij de nieuwe kaai zal de aanvoer van schroot en de afvoer van slakken uit de hoogovens van ArcelorMittal Gent ook via het water kunnen.

Deze investering in nieuwe haveninfrastructuur draagt bij tot duurzamer transport per zee- en binnenschip. Het Havenbedrijf Gent heeft 7,2 miljoen euro veil voor deze nieuwe kaaimuur aan het Kanaal Gent-Terneuzen.

ArcelorMittal Gent investeert 0,6 miljoen euro. De kaai kan bovendien door andere bedrijven worden gebruikt. De werken worden uitgevoerd door Waterbouwbedrijf Herbosch-Kiere.

Dit project wordt medegefinancierd door de Europese Commissie onder het TEN-T-programma (trans-Europees transportnetwerk).

De werken starten met het heien van meer dan 2.000 ton stalen damplanken en het baggeren van 3.000 m³ grond tot 8 meter waterdiepte. De verankering van de damplanken gebeurt door middel van legankers van ongeveer 30 meter lang. 50.000 m³ materiaal zal er worden gebruikt voor het aanvullen van de ruimte tussen het bestaande talud en de nieuwe kaaimuur.

De kesp van de nieuwe kaaimuur wordt gebetonneerd tot onder de waterlijn. In de laatste fase zal de bovenbouw van de kaaimuur worden aangelegd. Ook worden er voor de kaai buispalen als aanmeerinfrastructuur voor schepen aangebracht. Tenslotte worden de wegen achter de kaai afgewerkt.

De nieuwe 220-meter-lange kaaimuur aan het Kanaal Gent-Terneuzen wordt gebouwd ten zuiden van de huidige kaaimuur aan ArcelorMittal Gent. De kaaimuur steekt 40 meter ver in het water, maar blijft hiermee wel buiten de vaarweg op het Kanaal.

De totale oppervlakte van de aanpalende betonnen bevloering op de wal bedraagt 8.800 m². Voor de kaaimuur wordt er gebaggerd tot een waterdiepte van 8 meter. Later kan dit nog worden verdiept tot 10 meter. Eind september 2017 zullen de eerste schepen kunnen afmeren.

Deze investering in haveninfrastructuur is eveneens een investering in duurzaamheid. ArcelorMittal Gent gaat het bestaande schroottransport zoveel mogelijk via binnenvaart en zeevaart vervoeren in plaats van met vrachtwagens. Dit spaart jaarlijks 5.000 vrachtwagentransporten voor schroot uit.

De slakkenkade brengt een verbetering van het interne transport met zich mee en maakt het mogelijk de slakken rechtstreeks in zeeschepen te laden. Hierdoor is er een vermindering van de CO2-uitstoot.

Deze investering sluit aan bij de ambitie van het Havenbedrijf om te voorzien in aangepaste haveninfrastructuur, in een betere nautische bereikbaarheid van en toegang tot de haven en om bestaande bedrijven in Gent te houden.