KCAP, Arcadis en OKRA geselecteerd voor Mechels masterplan Ragheno

Ontwerpbureaus KCAP Architects & Planners, Arcadis en OKRA zijn geselecteerd door de stad Mechelen om het masterplan op te maken van de site Ragheno.

Trefwoorden: #Arcadis, #KCAP, #Mechelen, #OKRA, #site Ragheno, #stadsontwikkeling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET.BE - De site Ragheno is een centraal gelegen bedrijventerrein en zal getransformeerd worden tot een nieuwe, duurzame stadwijk voor wonen, werken en recreatie.

Het 78 ha grote plangebied is aangeduid als strategisch project binnen het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Gelegen vlakbij het station en het stadscentrum vormt Ragheno een belangrijke schakel tussen andere stads­vernieuwings­projecten in Mechelen en bestaande wijken. Het team, onder leiding van KCAP, werd geselecteerd uit 7 kandiderende partijen.

De site Ragheno ligt ten oosten van het stadscentrum, op 15 minuten fietsen van de Sint-Romboutstoren en in de onmiddellijke nabijheid van het station. Op het terrein bevinden zich de Centrale Werkplaatsen van de Belgische spoorwegmaatschappij, die behouden blijven, en een mix van bedrijven, sport en wonen.

Het collectief van de bureaus KCAP, Arcadis en OKRA werkt aan een masterplan voor de verdere ontwikkeling van het gebied met als doel het bereiken van hogere woondichtheden, het concentreren van kantoren op knooppunten van openbaar vervoer, het ontwerpen van collectieve openbare ruimten waaronder een park en het versterken van sociale en programmatische menging.

Bovendien ambieert de stad Mechelen een klimaatneutrale, duurzame wijk, en hanteert daarvoor het ‘BREEAM gebiedsontwikkeling’-certificeringsproces.

Het project omvat een stedenbouwkundig onderzoek, studies op het gebied van mobiliteit, structuur en inrichting van de publieke ruimte, integratie van Smart City maatregelen en bodem-, water- en energiestudies.