Tetra Pak Processing Systems wint Proces Innovatie Prijs 2016

Op Industrial Processing werd de Proces Innovatie Prijs uitgereikt aan Tetra Pak Processing Systems. Deze prijs is een prestigieuze onderscheiding voor innovatie in de procesindustrie.

Trefwoorden: #kaasproductielijn, #Lampe Technical Textiles, #Log5, #procesindustrie, #Proces Innovatie Prijs, #Tetra Pak Processing Systems

Lees verder

Techniek

( Foto: Jaarbeurs Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Tetra Pak Processing Systems won de prijs met zijn flexibele kaasproductielijn, die het mogelijk maakt om elke batch een andere kaassoort of een ander kaasformaat te produceren met minimaal tijd- en productverlies, gecombineerd met een reguliere, hoge productiecapaciteit en lage bemensing.

Tevens geeft deze productiemethode de mogelijkheid om nieuwe kaassoorten te maken, die met reguliere methoden niet of slechts tegen hoge kosten mogelijk zijn. Dit met name omdat ingrediënten toegevoegd kunnen worden aan de wrongel waardoor minimale hoeveelheden verloren gaan.

Hierdoor blijft het overgrote deel van de vrijkomende wei vrij van ingrediënten (residuen) waardoor deze een hoge marktwaarde behoudt als grondstof voor andere processen. Er wordt geen gebruik gemaakt van een reguliere pers maar van vacuüm om de kaas te persen en te ontdoen van vocht. Hierdoor ontstaan een korst en een vaste structuur maar wordt ook een granulaire structuur mogelijk.

De jury over de winnaar: "Doorslaggevend hierbij zijn het radicaal andere proces van kaasproductie en het schoon blijven van de wei die daardoor een hogere marktwaarde behoudt. Daarnaast roemt de jury het grote voordeel van de mogelijkheid van kleinere batches omdat reinigen van de hele lijn niet nodig is."

De publieksprijs werd gewonnen door Log5 met AwCP (Water Activity Controlled Pasteurization). Dit is een pasteurisatiemethode met bijbehorende machinelijn voor droge producten zoals noten en zaden.

Lampe Technical Textiles was de derde genomineerde voor de Proces Innovatieprijs 2016.