Wereldprimeur: innovatieve schimmel nieuw alternatief voor landbouwgif

Er is een proef gestart waarbij sluipwespen in een kas worden losgelaten, met aan hun pootjes een - voor wespen onschadelijke - schimmel die luizen op planten kan doden.

Trefwoorden: #Agrodis, #Artemis, #Ctgb, #landbouwgif, #LTO Nederland, #Nefyto, #Pandora neoaphidis, #schimmel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikimedia )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om de nieuw ontwikkelde ‘Pandora neoaphidis’ schimmel, die op een natuurlijke manier de oogst beschermt en onschadelijk is voor de sluipwespen, mens en milieu.

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken plaatste onlangs de eerste kweekpot met deze schimmel in de kas van paprikakweker Van der Spek. Hiermee gaf de bewindspersoon de aftrap voor een serie proeven duurzame gewasbescherming.

In de pilot worden sluipwespen losgelaten om de ‘Pandora neoaphidis’ door de kas te verspreiden. Met aan hun pootjes de - voor hen onschadelijke - schimmel vliegen zij gericht naar door luizen geplaagde planten, waar de schimmel de luizen doodt.

De schimmel is een greep uit de innovaties die in deze serie pilots wordt ingezet. Staatssecretaris Van Dam: “Landbouw moet natuurlijker, met minder gebruik van gif. Daarom steun ik deze pilots, die helpen om innovatieve groene alternatieven breed inzetbaar te maken. Zo kunnen boeren en tuinders hun oogst op een gezonde en natuurlijke manier beschermen.”

Om de verduurzaming te versnellen introduceerde Van Dam met de sector tijdens de Dialoog Duurzame Gewasbescherming eerder dit jaar de zogenoemde ‘systeemaanpak’. Hierbij wordt niet alleen naar gewasbeschermingsmiddelen gekeken, maar naar het totale teeltsysteem in de kas of op het land.

De teler probeert allereerst ziekten, plagen en onkruid te voorkomen. Als hij toch middelen moet inzetten, kiest hij een groen alternatief. Chemische middelen zijn een laatste redmiddel en worden zo gericht mogelijk toegepast, en niet voor het hele areaal zoals dat nu gebeurt.

Van Dam heeft de sector opgeroepen gezamenlijk op te trekken om de verduurzaming te versnellen. LTO geeft daar voortvarend gehoor aan door met vooruitstrevende ondernemers een zevental proefprojecten te organiseren.

Zo gaat er een project van start in de lelieteelt, waar aaltjes worden bestreden door voorafgaand aan de lelies afrikaantjes (Tagetes) te telen, en met een biologisch wortelversterkend middel de lelies tegen aaltjes te beschermen.

Bij de bollen- en de appelteelt wordt geëxperimenteerd met roofmijten om schadelijke mijten te bestrijden. Ook wordt onderzocht hoe met bodemverbetering en de juiste rassenkeuze het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan worden teruggebracht.

Het ministerie van Economische Zaken, inclusief de NVWA, werkt samen met LTO Nederland, Ctgb, Agrodis, Artemis en Nefyto aan het verder ontwikkelen van de systeemaanpak en oplossingen voor mogelijke knelpunten uit de pilots.