Onderzoek: uitzaaiende kanker past zich aan omgeving aan

Onderzoekers van VIB en KU Leuven zijn in een onderzoek tot de conclusie gekomen dat kankercellen die uitzaaien, hun metabolisme afstemmen op de organen die ze infiltreren.

Trefwoorden: #kanker, #kankerbehandeling, #KU Leuven, #medicijnen, #metabolisme, #onderzoek, #research, #uitzaaiing, #VIB

Lees verder

research

( Foto: © VIB )

ENGINEERINGNET.BE - De wetenschappers namen borstkanker en uitzaaiingen naar de longen onder de loep en ontdekten zo dat de twee tumoren zich op een andere manier voeden.

Dankzij deze vondst zouden wetenschappers op termijn de groei van tumoren kunnen stoppen via medicijnen toegespitst op het specifieke metabolisme van kankercellen.

Niet toevallig richtte de Belgische onderzoeksgroep van professor Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven) zich op uitzaaiingen van borstkanker.

Hoewel de ziekte steeds minder fataal is (dankzij meer screenings en betere behandelingen) zijn maar liefst 90% van alle sterfgevallen door borstkanker het gevolg van uitzaaiingen naar andere organen. Bovendien liggen de overlevingskansen van patiënten met uitgezaaide borstkanker op een bedroevende 22%.

Vandaag is de behandeling van uitgezaaide kanker nog vaak gebaseerd op de genetische achtergrond van de primaire tumor. Die achtergrond bepaalt hoe de tumorcellen koolhydraten, vetten en eiwitten gebruiken om te groeien. Die behandelingen schieten echter soms tekort. Het onderzoek van prof. Fendt zou wel eens het antwoord op dit vraagstuk kunnen bevatten.

Prof. Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven): “Eigenlijk zijn er twee metabolische mechanismen waarmee tumoren kunnen groeien. Wij hebben ontdekt dat kankercellen in secundaire longtumoren één bepaald groeitraject meer gebruiken dan de primaire borstkankers. Dat komt omdat de cellen van de uitzaaiingen inmiddels subtiel aangepast zijn aan de longen. De omgeving weegt dus zwaarder door dan de genen die kanker veroorzaken.”

Sommige kankertherapieën bestrijden rechtstreeks het metabolisme van tumorcellen, maar deze studie toont aan dat uitzaaiingen andere medicijnen vereisen dan de primaire kankers.

Fendt: “Op termijn kunnen onze bevindingen patiënten met uitgezaaide borstkanker helpen. Maar eerst moeten we nagaan welke andere metabolische processen beïnvloed worden door de omgeving van de tumor. Daarnaast zullen we de rol van de omgeving bij de start van de uitzaaiingen onderzoeken. Op die manier brengen we geleidelijk alle aspecten van tumorgroei in kaart. Al die informatie is cruciaal om gerichte en effectieve kankermedicijnen te ontwikkelen.”

De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift Cell Reports.


Op de foto: Onderzoekers Sarah Fendt en Stefan Christen.

Opgelet !
Een doorbraak in onderzoek betekent niet hetzelfde als een doorbraak in de geneeskunde. De verwezenlijkingen van VIB-onderzoekers kunnen de basis vormen voor nieuwe therapieën, maar het ontwikkelingstraject neemt nog jaren in beslag.

Iedereen kan met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht op dit emailadres: patienteninfo@vib.be.