Nederlandse industrie produceert opnieuw meer

Het CBS heeft bekend gemaakt dat de gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie in augustus 2,2 procent hoger was dan in augustus 2015. De stijging is iets kleiner dan in juli.

Trefwoorden: #CBS, #Centraal Bureau voor de Statistiek, #economie, #industrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Al elf maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide in augustus het sterkst.

De transportmiddelenindustrie produceerde in augustus 10% meer dan in augustus 2015. Ook de productie van de chemische, de machine-, de rubber- en kunststof-, de elektrische-apparaten- en de metaalproductenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. De productie van de farmaceutische industrie kromp daarentegen.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus daalde de productie met 0,9%.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert echter aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Ondanks de daling in augustus is er sinds medio 2014 sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Het vertrouwen van de industriële producenten is in september toegenomen, maakte CBS een paar weken geleden bekend. Het producentenvertrouwen herstelde deels van de forse daling in augustus.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in september positiever dan in augustus. Hun vertrouwen bereikte het hoogste niveau in ruim een jaar.


(bron en infographic: CBS)

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.