Onderzoek naar zwerm-robotica drones voor onkruidbestrijding

Avular, een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in drones voor monitoring en inspectie op industrieel niveau, levert hardware aan dit Europese project.

Trefwoorden: #Avular, #Europees project, #inspectie, #monitoring, #Onderzoek, #onkruidbestrijding, #SAGA, #Swarm Robotics for Agricultural Applications, #Wageningen University & Research, #zwerm-robotica drones

Lees verder

Techniek

( Foto: Project SAGA )

ENGINEERINGNET.NL - Dit project gaat een team van zwerm-robotica drones opleveren die dankzij hun onderlinge samenwerking een veld kan monitoren. De zwerm brengt de aanwezigheid van onkruid tussen gewassen in kaart met behulp van ingebouwde machinecontrole.

Daarnaast trekken de drones elkaar binnen onkruidrijke gebieden aan, zodat alleen die gebieden aan een grondige inspectie worden onderworpen. Op deze manier kan onkruidbestrijding worden beperkt tot gebieden met een hoge prioriteit, wat efficiënter is en geld bespaart. Ook kan de omvang van de robotzwerm nauwkeurig worden afgestemd op de grootte van de boerderij in kwestie.

Dit project heet SAGA: Swarm Robotics for Agricultural Applications. Het wordt gefinancierd door het Europese programma ECHORD++, dat resultaten van robotica-onderzoek van het lab naar de markt wil brengen.

“Roboticahardware wordt steeds goedkoper en de miniaturisering en capaciteiten van robots worden steeds groter," aldus dr. Vito Trianni, projectcoördinator bij SAGA en onderzoeker bij het Instituut van cognitieve wetenschappen en technologieën van de Italiaanse nationale onderzoeksraad (ISTC-CNR).

“Miniatuurmachines voorkomen bodemverdichting en kunnen zo worden ingezet dat ze alleen op de plekken komen waar ze het hardst nodig zijn. Daarnaast kunnen robots ook gebruik maken van mechanische oplossingen die geschikt zijn voor biologische land- en tuinbouw."

In dit specifieke geval worden innovatieve hardwareoplossingen aangeleverd door Avular, een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in drones voor monitoring en inspectie op industrieel niveau.

Het gebruik van individuele bestrijding en machinecontrole is mogelijk dankzij de expertise van de leerstoelgroep Agrarische Bedrijfstechnologie van Wageningen University & Research.

De zwermintelligentie wordt ontworpen door ISTC-CNR. Dit instituut zet hun expertise in bij het ontwerpen en analyseren van collectieve gedragingen binnen kunstmatige systemen.

Het komende jaar zullen deze organisaties samen het eerste prototype voor onkruidbestrijding op basis van zwermrobotica produceren en aan veldtesten onderwerpen.

Het project zal worden gepresenteerd tijdens de aankomende Maker Fair, die van 14 t/m 16 oktober in Rome wordt gehouden.